Skenderagić: Ne dajmo da nam ubijaju partizanske spomenike

4
F. V.
Skenderagić: Ne dajmo da nam ubijaju partizanske spomenike
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Nijaz Skenderagić

Mržnja, nacionalizam, netrpeljivost, primitivizam, metode su kojima hoće da unište i nas našu državu, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba potpredsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) Nijaz Skenderagić, koji je osudio novi vandalizam i napad na Partizansko groblje u Mostaru.

Podsjetimo, Partizansko groblje u Mostaru se već godinama nalazi na meti vandala.

Još je veliki pjesnik Jure Kaštelan napisao da spomenik dolazi od riječi spominjati se, sjećati se, podsjeća Skenderagić.

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

„Kultura sjećanja nije samo ono što neki misle. To je prije svega izraz poštovanja i zahvalnosti. BiH je jedna od rijetkih zemalja u antifašističkoj Europi u kojoj se pokušavaju izjednačiti borci protiv fašizma sa fašistima i njihovim slugama. Ne dajmo da nam ubijaju i ranjavaju partizanske spomenike“, kazao je Skenderagić za portal Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, moramo se „odlučnije i hrabrije suprotstaviti razbijačima svega sto krasilo ove lijepe prostore“.

„Ono što nas je nekada spajalo, nacionalisti žele da nas razdvaja i bude izvor stalnih političkih i etničkih napetosti. Niko nema pravo otimati budućnost generacijama koje stasavaju i dolaze. Smrt fašizmu-sloboda narodu!“, poručio je, na kraju, Skenderagić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Naime, nepoznati počinitelji su, pod okriljem noći kako to i priliči ovakvim "junacima", svoj bijes iskalili na spomenicima, a navodno svih 700 ploča je u potpunosti devastirano.

Historičar iz grada na Neretvi, Dragan Markovina, oglasio se na društvenim mrežama povodom ovog nedjela istaknuvši kako "čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas".

"Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sistemsko razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo", naveo je Markovina.

Podsjećanja radi, krajem prošlog mjeseca Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar pozvalo je gradonačelnika Marija Kordića da uradi sve kako bi spriječio dalje devastiranje ovog historijskog zdanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije