Dr. Bakir Nakaš o vandalizmu u Mostaru: Fašisti se boje i mrtvih partizana

3
F. V.
Dr. Bakir Nakaš o vandalizmu u Mostaru: Fašisti se boje i mrtvih partizana
Foto: Radiosarajevo.ba / Dr. Bakir Nakaš o vandalizmu u Mostaru

Član Uprave Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) dr. Bakir Nakaš osudio je novi vandalizam i napad na Partizansko groblje u Mostaru.

Partizansko groblje u Mostaru se već godinama nalazi na meti vandala.

„Vandalizam se nesmetano nastavlja…. Fašističko divljanje potpomognuto vladajućim strankama, “hrabro” pod okriljem noći, devastiraju nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Čini se da se “noćno vukovi” i mrtvih partizana boje“, kazao je dr. Nakaš za portal Radiosarajevo.ba.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da građani Mostara dignu svoj glas protiv ovih vandala i njihovih zaštitnika.

„Ukoliko ostanemo nijemi i pasivni ubrzo ćemo imati skrnavljenje i drugih spomenika koji svjedoče o antifašističkim vrijednostima narodno oslobodilačke borbe. Smrt fašizmu-sloboda narodu!“, poručio je dr. Nakaš.

Naime, nepoznati počinitelji su, pod okriljem noći kako to i priliči ovakvim "junacima", svoj bijes iskalili na spomenicima, a navodno svih 700 ploča je u potpunosti devastirano.

Historičar iz grada na Neretvi, Dragan Markovina, oglasio se na društvenim mrežama povodom ovog nedjela istaknuvši kako "čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas".

"Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sistemsko razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo", naveo je Markovina.

Podsjećanja radi, krajem prošlog mjeseca Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar pozvalo je gradonačelnika Marija Kordića da uradi sve kako bi spriječio dalje devastiranje ovog historijskog zdanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije