Kome više smeta Partizansko groblje

7
Radiosarajevo.ba
Kome više smeta Partizansko groblje
Facebook / Ponovo oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru

Najvjerovatnije danas je ponovo oskrnavljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru.

I ovog puta radi se o napadu vandala, koji su javnosti nepoznati. 

Tim povodom na svom Facebook profilu oglasio se poznati novinar i kolumnista Ozren Kebo, koji navodi da je uništeno više od 50 spomen ploča.

"Bogdan Bogdanović napravio je u Hercegovini rijetko arhitektonsko i spomeničko čudo, obilježje koje se desi jednom u 200 godina. Ali sve džaba. Evo vam današnjih snimaka koje mi je poslao drug Ale Behram. Ovo nije nikakav eksces, nego dobro organizirana akcija.
Ponovo oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru - undefined

Facebook: Ponovo oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru

Treba snage i teških alata, pa onda bruka prekovremenog rada da se ploče razbiju. Više ih je od 50 uništenih. I tako je godinama.
Od novog gradonačelnika, pošto ga svi moji hvale, očekujem da nadraste stranku iz koje dolazi i Partizanskom groblju i Bogdanu vrati ono što im dugujemo...", napisao je između ostalog Ozren Kebo.

Partizansko spomen groblje je spomenički kompleks u Mostaru posvećen poginulim partizanima NOP-a iz Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Struktura kompleksa je podijeljena u četiri povezane cjeline; prilaznu kompoziciju koja, prolazeći kroz sljedeće cjeline protkane simbolikom, prilazi gornjem dijelu, ustvari samom groblju podijeljenom na terase, a na kojima se nalazi 630 kamenih nadgrobnih ploča apstraktnog oblika koje asociraju na presječeno deblo stabla (simbol prekinute mladosti) s uklesanim imenima poginulih boraca, pa sve do najviše terase na kojoj je postavljena velika fontana u obliku četveroslojnog zupčanika koji simbolizira pokretačku snagu.

Raznolikost etničkih pripadnosti, koja je razvidna iz imena ugraviranih na nadgrobnim obilježjima, svjedoči o etničkoj i vjerskoj raznolikosti onih koji su se borili u NOP-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije