U Mostaru ponovo devastirano Partizansko groblje

Radiosarajevo.ba
U Mostaru ponovo devastirano Partizansko groblje
Foto: Bljesak.info / Devastirano groblje

Uoči Dana državnosti BiH i najave posjete delegacija s federalnog i kantonalnog nivoa, nacionalni spomenik Partizansko spomen groblje u Mostaru ponovno su devastirale, kao i uvijek do sada, nepoznate osobe.

Kako se ekipa portala Bljesak.info tokom subote mogla uvjeriti, polomljeno je više kamenih ploča na kojima su ispisana imena stradalih.

Osim polomljenih ploča, nekoliko postolja s pločama je iščupano iz zemlje i bačeno nekoliko metara dalje.

Podsjeća se kako je do sada u više navrata ovaj spomenik oštećen lomljenjem kamenih ploča, ispisivanjem grafita, paljenjem različitih predmeta i slično.

Nakon nekog vremena, postavljena je bila rasvjeta i nadzorne kamere, te je bila angažirana i zaštitarska firma kako bi se ovaj spomenik očuvao nakon djelomične obnove. Međutim, nakon isteka ugovora sa zaštitarskom firmom, kamere su uklonjene, a fizička zaštita ne postoji, te je spomenik ponovno prepušten zubu vremena i fašistima.

U ponedjeljak 25. novembranajavljena je posjeta delegacije ovom spomeniku gdje će biti položeno cvijeće i odana počast svim žrtvama, a potom će polaganje cvijeća i odavanje počasti stradalima biti upriličena na Šehitlucima, nakon čega će uslijediti akademija povodom praznika.

U odluci o proglašenju Partizanskog-spomen groblja nacionalnim spomenikom navedeno je kako je ''Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i financijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika''.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije