Četnički skup u Bijeljini, SPC osigurala lokaciju: "Ovako nešto nas može glave koštati"

23
F. V.
Četnički skup u Bijeljini, SPC osigurala lokaciju: "Ovako nešto nas može glave koštati"
Foto: N1 / Spomenik Draži u Bijeljini

Veličanje fašista i zločinaca mora se konačno zaustaviti, kaže za portal Radiosarajevo.ba publicista i predsjednik BZK Preporod u Bijeljini, Jusuf Trbić, povodom najave da će u nedjelju, 17. jula, u tom gradu biti održan skup “Dražin dan” u čast Draži Mihailoviću, vođi četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu, koji je, nakon što je osuđen za ratne zločine, strijeljan na navedeni datum 1946.

Uloga SPC

Skup organizira Udruženje Kraljevina Srbija – Republika Srpska iz Beograda. Trebao se održati na Trgu "đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića", ali je premješten u Saborni hram, pravoslavnu crkvu u ovom gradu.

Lokaciju za ovaj događaj je, dakle, osigurana Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Predsjednici stranaka Trojke, Edin Forto, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković su 13. jula Policijskoj upravi Bijeljina uputili Zahtjev za zabranu tog okupljanja.

"Okupljanje povodom slavljenja lika i djela Draže Mihailovića predstavlja javno izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Treba li podsjećati, Draža Mihailović je bio vođa fašističkog četničkog pokreta kojem je jedan od ciljeva bio istrebljenje Bošnjaka iz Sandžaka te Bošnjaka i Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Između ostalog, zbog toga je i osuđen i streljan 1946. U njegovo ime se također ubijalo i u posljednjem ratu", navodi se u saopćenju predsjednika tri stranke.

Predstavnik organizatora iz Udruženja "Kraljevina Srbija" Branislav Tomić u izjavi za Radio Slobodna Evropa potvrdio je da je lokacija skupa promijenjena, ali da je to učinjeno "iz tehničkih razloga" jer će parastos biti njen jedini sadržaj.

Dragan Bursać: Kraj Potočara četnička pjesma podsjeća da je genocid živ

Dragan Bursać: Kraj Potočara četnička pjesma podsjeća da je genocid živ

Skup treba zabraniti

Jusuf Trbić smatra da navedeni skup treba zabraniti.

"Veličanje fašista i zločinaca mora se konačno zaustaviti, jer to nije samo falsifikovanje istine, to je opravdavanje projekta velike Srbije, pa samim tim i priprema za buduće djelovanje", kazao je Trbić za Radiosarajevo.ba

Dodaje da je u Bijeljini to "uobičajeni dio političkog folklora".

"Građani su uznemireni", veli nam, te dodaje.

"Ovaj skup ima višestruko značenje. Nije to samo opravdanje fašista, jer je upravo području Semberije i Majevice od ruke četnika stradalo mnogo Srba. Ovo je opravdanje projekta tzv. velike Srbije koji je izašao iz koncepta Homogene Srbije i četničke ideologije, a što su nastavili Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Ako Draža nije zločinac, onda iduće što možemo očekivati jeste proslave rođendana Karadžića i Mladića!“

"Prvi na udaru"

Komentirajući reakciju Crkve, dodaje da se "i ovaj put se pokazuje da je SPC, glavna poluga velikosrpskog nacionalizma".

Nadalje, Trbić veli da su građani Bijeljine, Bošnjaci, žrtve etničkih podjela zemlje, gdje se niko ne želi miješati u "prostor" onog iz drugog dijela BiH.

Četnici se okupili na Ravnoj Gori: Kokarde, slovo 'Z' i podrška Rusiji

Četnici se okupili na Ravnoj Gori: Kokarde, slovo 'Z' i podrška Rusiji

"To se odnosi i na bošnjački vrh, koji ovakve pojave nijemo gleda. To se treba sve mijenjati jer ovakvi događaji nas sutra mogu glave koštati ovdje. Malo treba da se velikosrpska ideologija ponovo zapali, a mi smo opet prvi na udaru", zaključuje Trbić.

Rehabilitacija četnika

Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava izjavio je za RSE da je proteklih 30 godina u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska prisutan trend rehabilitacije četničkog pokreta.

Upozorio je na rastuću podršku snagama koje su u Drugom svjetskom ratu bile bliske poraženim nacističkim snagama i koje su odgovorne za brojne zločine.

"Poznato je da su četnici pobili ogroman broj civila- muslimana, Bošnjaka, Hrvata, ali i Srba. Neki istoričari tvrde da je najveći broj njihovih žrtava srpske nacionalnosti. Nevjerovatno je da jedan narod ima tako kratko pamćenje i da slavi čovjeka čije su jedinice činile, možda, i najbrutalnije zločine prema srpskom stanovništvu", ističe Todorović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije