Četnici danas na Sudu BiH: "Šta smo skrivili, mi njegujemo antifašističku borbu"

6
BIRN - Detektor.ba
Četnici danas na Sudu BiH: "Šta smo skrivili, mi njegujemo antifašističku borbu"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nakon suđenja (arhivska fotografija)

Izricanje presude Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, zakazano je za 22. juni, nakon što je okončan postupak pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.

Tužiteljica Maja Ilić-Stupar pročitala je optužnicu i ponovila da ostaje pri navodima iz prvostepenog postupka. Dodala je i da, zbog ekonomičnosti postupka, neće ulagati nove dokaze, predloživši da se preuzmu i prihvate dokazi izvedeni tokom prvostepenog postupka, piše BIRN - Detektor.ba.

Nakon žalbe Tužilaštva BiH, Državni sud je ukinuo prvostepenu presudu kojom su Sladojević, Aleksić i Lečić oslobođeni optužbe da su se u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora Ravnogorskog pokreta, okupili na Trgu palih boraca u Višegradu, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao Draževina.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Sladojević se tereti da se, kao predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, pri čemu su prisutni koristili terminologiju koja izaziva strah.

U optužnici je navedeno i da je, nakon obraćanja Aleksića, s razglasa puštena pjesma "Sprem'te se, sprem'te", kojom se veličaju četnici.

Lečiću se na teret stavlja da je ispred hotela Višegrad započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Zoran Perić, branilac prvooptuženog Sladojevića, rekao je da ostaje kod navoda i dokaza iz prvostepenog postupka, kao i kod ranije završne riječi, te da se nada presudi u skladu sa zakonom. Riječima svog branioca pridružio se i Sladojević.

"Ne mogu da shvatim kakvo smo krivično djelo uradili. Ako je zabranjeno da budem Srbin i njegujem antifašističku borbu, neka mi to neko kaže", dodao je Sladojević.

I Bojan Veselinović, branilac Aleksića i Lečića, ostat će pri dokazima i završnim riječima iz prvostepenog postupka, te je predložio oslobađajuću presudu za svoje branjenike. Lečić se pridružio riječima branioca, dok je Aleksić kazao da ništa na skupu u Draževini nije učinjeno s predumišljajem.

"Skup u Draževini nije uperen ni protiv koga. Niko tamo ne dolazi naoružan. Dolazimo samo u uniformama da se poklonimo komandantu Dragoljubu Draži Mihailoviću”, dodao je Aleksić, navodeći da se i Zelene beretke okupljaju u Bužimu i Dobrovoljačkoj ulici, te da Sprem'te se, sprem'te nije pjesma nego himna nastala 1903. godine.

Branioci su iznijeli prigovore na snimak koji je Tužilaštvo uložilo kao dokazni materijal, rekavši da nije poznato porijeklo snimka, kao i da su u njega ubacivani snimci sa događaja iz prethodnih godina.

Tužiteljica je pojasnila da je porijeklo snimka konstatovano u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i na koji događaj se odnosi.

Za one koji su zaboravili, četnici su pjevali pjesme (ako se ovo uopće može nazvati pjesmom...) čiji stihovi idu ovako:

Biće opet pakao i krvava Drina
Evo idu četnici sa srpskih planina

ili

Da se Dražin barjak vije ne bi bilo Albanije
I bila bi Ravna Gora na tri južna Srpska mora

Uostalom, pogledajte i sami kako je izgledao taj užas:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije