Dragan Bursać se prisjetio Murata Badića: Četnici su ga kamenovali do smrti

8
Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać se prisjetio Murata Badića: Četnici su ga kamenovali do smrti
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać i Murat Badić

Zanimljiv osvrt i povlačenje paralele sa danom kada je prije 21 godine, prilikom polaganja kamen temeljca za izgradnju Ferhadije u Banojoj Luci, teško povrijeđen a 19 dan akansije preminuo Murat Badić, na svom Facebook profilu ostvrt je dao Dragan Bursać, poznati kolumnista i novinar.

Tog 7. maja 2001. godine Murat Badić je u Banja Luku došao iz Austrije gdje je boravio i radio. Na događaj, koji je trebao predstavljati poziv na suživot i pomirenje, a pretvorio se u suštu suprotnost, doputovao je sa grupom Cazinjana.

Na dan postavljanja kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadije u Banjoj Luci, divljački je kamenovana skupina vjernika, građana i brojnih domaćih i stranih članova delegacija, koji su željeli prisustvovati svečanom činu.

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Među tom grupom nalazio se i tada 61-godišnji Murat Badić iz Cazina, koji je zadobio teške tjelesne povrede, od kojih je, nakon 19 dana provedenih u komi, nažalost i preminuo.

Punih 21 godinu nakon ubistva Murata Badića u Banjoj Luci niko nije odgovarao za njegovu smrt, a Bursać je dao svoj komentar koji prenosimo u cijelosti:

"Ovo je Murat Badić, čovjek koji je prije tačno 21 godinu čiste duše i otvorenog srca došao iz Cazina u Banjaluku na ceremoniju postavljanja kamena-temeljca za srušenu Ferhadiju. Došao je po mir i život u Banjaluku, a otišao je u smrt. Četnici su ga tog 7. maja 2001. kamenovali do smrti. Počinioci nikad nisu otrkiveni, ni kažnjeni.

Danas, 21 godinu poslije rijetko ko zna za ovog čovjeka, a u Banjaluci niko od zvaničnika ni jednom riječju nije pomenuo njegvo ubistvo.

Pamtimo li?", napisao je Dragan Bursać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije