Bursać: Zabrađivanje Stjepana Kljuića

Radiosarajevo.ba
Bursać: Zabrađivanje Stjepana Kljuića
Foto: Radiosarajevo.ba / Face TV / Dragan Bursać i Stjepan Kljuić

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Ne mogu a da ne čujem Milorada Dodika, kroz Kljuićeva usta, kako kazuje da “hodža arlauče“ dok uči ezan. Ne mogu a da ne primijetim kako Kljuić u maniru i ustaša i četnika, bez imalo skrupula kastrira nečija vjerska, preciznije religijska uvjerenja. Sramo je preblaga riječ!“

“Ja kad vidim onu ministricu obrazovanja u Kantonu Sarajevo, zabrađena. Pa šta ona misli, šta misle ona inovjeraca djece, kad je vide ... Pa to se pojačava ... Javna funkcija mora biti takva."

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Dodik kroz Kljuićeva usta

Ovako se u maniru najiskusnijih islamofoba obratio urbi et orbi nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Stjepan Kljuić vaskolikoj javnosti, gostujući na Face TV-u. Inače, izjava se odnosi na ministricu odgoja i obrazovanja KS Naidu Hota-Muminović, ali vankontekstulano, izjava se odnosi na sve pokrivene muslimanke svijeta.

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

Ne mogu a da ne čujem Milorada Dodika, kroz Kljuićeva usta, kako kazuje da “hodža arlauče“ dok uči ezan. Ne mogu a da ne primijetim kako Kljuić u maniru i ustaša i četnika, bez imalo skrupula kastrira nečija vjerska, preciznije religijska uvjerenja. I to u zemlji u kojoj su vjerske slobode zagarantovane (na papiru), u zemlji u kojoj su sva bića slobodna (makar na papairu). Ali, eto papir trpi sve, kao i javni prostor, pa smo mogli da slušamo izjavu iz srednjevjekovlja u režiji narečenog Stjepana Kljuića.

Vratite nam sramotu!

Senka Kurt je najbolje opisala čitavu ovu “susramnu“ situaciju na svom FB profilu, glede najnovijeg ispada političara u penziji Kljuića:

Kratko pamćenje. To nas hebe dobro. Ova romansirana biografija Stjepana Kljuića mi ide na živce već godinama. Kao da smo svi od jučer, kao da se ne sjećam servilnosti Tuđmanu, koja se sad veliča kao hrabrost, kao da se ne sjećam da je bio savjetnik Draganu Čoviću ili nekom njemu sličnom članu Predsjedništva. Koji je Hrvat s velikim H. Kao da se ne sjećam da je Pepi, kako ga raja vole zvati, presvlačio mišljenje poput iznošene košulje. Sa sve leptiricom. Ovaj jučerašnji show još jedan je dokaz da se prdonje ne trebaju pojavljivati u javnosti. Dosta ih je. Skandalozne izjave o "zabrađenim" ministricama, o "mongoloidima" ne želim ni komentirati. Sram me je Kljuićevog srama. Sram što živim u zemlji u kojoj je moguće da stare prdonje iznose svoje mišljenje bez posljedica. Sram me je što se još neki dive Pepiju!

Eto to je suština!

A suština kazuje da Stjepan Kljuić nije od juče islamofob i da nije od juče u žiži javnosti zbog svojih “aktivnosti“. Suština je da Kljuić, kao čovjek koji je na neki način uveo HDZ u javni BiH prostor- ovo radi iz ubjeđenja. Žalosno, strašnom grozno, čitajte to kako hoćete, ali je tako. Ne, nije to njegov lapsus. Ono što je kazao, on je i mislio.

Da rezimiram, Stjepan Kljuić se ponio sramno i rasistički i to ne samo prema Naidi Hota-Muminović, nego prema svim pokrivenim ženama kazavši da je ministrica “zabrađena“.

Da li je izvinjenje dovoljno i iskreno?

U najmanju ruku, Kljuić se treba izviniti za ovakvu logorejičnu svinjariju. A onda i bi trebao i shvatiti da se tako ne može ponašati. Jednostavno, to nije uvjerenje civilizovanog čovjeka!

Leptir-mašna ne čini gospodina

Ali nije to najveći problem. Najveći problem je stvaranje polurasističkih barijera u javnom diskursu, koje dovodi do kvaziintelektualnog određivanja ko će se kako, pazite sad, oblačiti i kako će se određivati prema ospoljavanju svoje religioznosti.

Da parafraziram aktivistu Adisa Nadarevića, ne čini leptir-mašna gospodina čovjeka.

Na koncu, Ono što je Kljuić izgovorio, predstavlja pravi ultranacionalizam, primitivizam i jednu vrstu retoričke inkvizicije, koja se kao takva treba i tretirati u javnosti. Da je malo podigao glavu, vidio bi da se u svijetu slobodno kreću svi ljudi, svih vjera i nacija, da obavljaju političke i svake druge uloge i funkcije, bez obzira na vjeru, spol, boju kože ili pomenutu vjeru i naciju. Da, tako je - ali u slobodnom svijetu.

U svijetu Kljuića i ostalih kvaziintelektualnih leptiraša, postoji rigidni puritanizam i set pravila kakva bi oni propisivali kako im se ćefne ili u prevodu, postoji totalitarizam.

Sramno, sramno, sramno! Izvinjenje je zaista, najmanje što ovaj čovjek može uraditi, ako se namjerava zvati i dalje intelektualcem. Problem je, što Kljuić i njemu slični ne da vide grešku u svojim izgovorenim riječima, nego se diče tim svinjarijama.

**Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije