Vlada KS oštro osudila izjavu Stjepana Kljuića o ministrici Hota-Muminović

36
Radiosarajevo.ba
Vlada KS oštro osudila izjavu Stjepana Kljuića o ministrici Hota-Muminović
Foto: Face TV / Stjepan Kljuić gost na Face TV-u

Vlada Kantona Sarajevo osudila je neprimjerenu izjavu bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Kljuića datu na Face televiziji, a koja se odnosi na ministricu odgoja i obrazovanja KS Naidu Hota-Muminović.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vlada KS podvukla je da sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja podrazumijeva pravo svakog da može postupati u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, te odbacuje Kljuićevu insinuaciju da hidžab vrijeđa bilo koga. Ovakav komentar u javnom prostoru je govor mržnje koji se, nažalost, normalizuje diljem BiH.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Vlada KS, na čelu s premijerom Edinom Fortom, daje punu podršku ministrici Hota-Muminović, koja neumorno pokreće promjene sistema obrazovanja, dok njena posvećenost i predanost plijeni pažnju. Ministrica Hota-Muminović niti jednim svojim gestom nije pokazala nepoštovanje prema bilo kome, dajući lični primjer odgovornosti za postupke i riječi u javnom prostoru", saopćila je Služba za protokol i press KS.

Podsjetimo, Kljuić je sinoć gostujući Face TV-u, između ostalog, kazao kako nema razloga za optimizam.

"Ja kada vidim onu ministricu obrazovanja u KS - zaobrađenu. Šta ona misli, šta misle ovo malo inovjeraca djece kad je vide", kazao je Kljuić, a na konstataciju voditelja Senada Hadžifejzovića kako je to njeno pravo, Kljujić je samo odmahnuo rukom

Povodom Kljuićeve izjave na svom Twitter profilu oglasio se i premijer KS Edin Forto.

"Ministrica Hota-Muminović ima i uvijek će imati moju punu podršku i svaka uvreda na račun njenog hidžaba bit će uvreda i na moj račun lično. Neka je sram Stjepana Kljuića koji je sebi ovo dozvolio", napisao je Forto.

Na svom Facebook profilu reagirao je i Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde. On je dao punu podršku Naidi Hota-Muminović.

"Jedan bi kraći razgovor sa Naida Hota-Muminović pomogao mnogo Stjepanu Kljuiću. Ne da shvati kakva je ljudska veličina Naida, personalno njemu to vjerovatno ne bi značilo mnogo, a zaista je veličina.

omoglo bi mu da shvati šta čitav svoj život nije znao i da se predrasuda riješi. Pomoglo bi mu sigurno i da se javno izvini Naidi i svim drugim ženama koje ponosno nose hidžab. Pomoglo bi mu da skine ovu veliku mrlju sa svog imena, imena koje je u istoriji naše zemlje veoma važno", napisao je Konaković.

Igor Stojanović, šef Kluba Zastupnika SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, takođe rse oglasio na facebooku.

"Postali smo društvo u kojem je normalno da javno uvrijediš nekog na najprimitivniji način zbog oblačenja, frizure ili izgleda. Zbog vjere, nacije ili političkog stava, već odavno se vrijeđa. I to vrlo često u ime Boga i vjere. Dok sam živ, boriću se protiv toga. Svako onaj ko se poziva na demokratiju, morao bi raditi isto.

Samo tako možemo civilizacijski unaprijed.

Podrška za ministricu Naidu Hota - Muminović. Podrška za sve ljude koji poštuju drugog i drugačijeg", napisao je Stojanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (36)

/ Povezano

/ Najnovije