U banjalučkoj Ferhadiji obilježen Dan džamija

0
AA
U banjalučkoj Ferhadiji obilježen Dan džamija
FOTO: AA / S današnjeg obilježavanja

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci danas je obilježen Dan džamija, koji Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini obilježava u znak sjećanja na dan kada je 1993. godine minirana ova, jedna od najznačajnijih džamija u BiH, javlja AA.

U okviru Akademije "Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostalih banjalučkih džamija" prigodan program izveli su imami Medžlisa IZ Banja Luka, a prisutnim se obratio i muftija banjalučki Nusret Abdibegović.

Muamer Okanović, glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka, rekao je da je 7. maj veoma važan datum, kako za Banjaluku tako i za Bosnu i Hercegovinu, kako za muslimane, tako i za sve građane koji streme i teže ka civilizacijskim vrijednostima. 

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Poslati lijepu sliku 

"7. maj je značajan zbog tog nemilog događaja koji se odigrao 1993. godine, kada su srušene Ferhat-pašina i obližnja Arnaudija džamija koje su danas simbol svih džamija u BiH. Na taj dan pokušavamo poslati jednu lijepu sliku iz Banja Luke da se obnovom džamija, obnovom mjesta gdje se obavlja molitva, gdje se ljudi približavaju Bogu i gdje se međusobno zbližavaju, može obnoviti i povjerenje koje je jedno od najvažnijih faktora za suživot", rekao je on.

Prema njegovim riječima, na prostoru banjalučkog medžlisa tokom rata srušeno je svih 16 džamija.

"Hvala Bogu, sve džamije su i obnovljene zaključno s Arnaudija džamijom čiju obnovu, odnosno krunidbeni dio još uvijek rado iščekujemo", kazao je Okanović.

Pojasnio je da je završen enterijer, dok za eksterijer ove džamije nisu završeni samo dodatni radovi.

Glavni imam Medžlisa Banja Luka istakao je da je veliki broj Banjalučana odrastao u ozračju i okrilju ove džamije tako da oni svojm posjetama i dolascima u džamiju, što turistički što radi molitve iskazuju sentiment koji Ferhat- pašinoj džamiji i pripada. Naglasio je da je značaj ove džamije ogroman što i pokazuju mnogobrojne posjete posebno u ljetnom periodu.

Simbolično obilježavanje

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušenja Ferhadije u Banja Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu IZ.

Ovaj datum ujedno je i sjećanje na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića, 7. maja 2001. godine u Banjaluci. Tada su polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadija džamije prekinuli neredi u kojima je teško povrijeđen Badić, koji je od povreda preminuo 26. maja 2001. godine.

Ferhadija džamija izgrađena 1579. godine predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. vijeku, a 1950. godine je uvrštena u kulturnu baštinu BiH, zatim i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Obnovljena Ferhadije svečano je otvorena 7. maja 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije