Ukinuta oslobađajuća presuda četnicima - u Višegradu pjevali 'bit će opet pakao'

8
BIRN - Detektor.ba
Ukinuta oslobađajuća presuda četnicima - u Višegradu pjevali 'bit će opet pakao'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Četnici dolaze u Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine te odredio održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

"U predmetu ‘Dušan Sladojević i drugi’ za 15. juni zakazan je početak glavnog pretresa pred Vijećem Apelacionog odjeljenja", kazali su u Državnom sudu.

Prvostepenom presudom Suda BiH koja je izrečena 16. decembra 2021, oslobođeni su optužbe da su se u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora Ravnogorskog pokreta, okupili na Trgu palih boraca u Višegradu, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao "Draževina".

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Sladojević se tereti da se, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, pri čemu su prisutni koristili terminologiju koja izaziva strah.

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela “Višegrad” započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Tužilaštvo je na ročištu održanom 18. maja zatražilo ukidanje prvostepene presude, uz obrazloženje da je neodrživa i da pravo na slobodu govora, na koju se poziva u prvostepenoj presudi, podrazumijeva i odgovornost i da ne može ugrožavati prava drugih, dok je Odbrana žalbu ocijenila neosnovanom i predložila potvrđivanje prvostepene presude.

Za one koji su zaboravili, četnici su pjevali pjesme (ako se ovo uopće može nazvati pjesmom...) čiji stihovi idu ovako:

Biće opet pakao i krvava Drina
Evo idu četnici sa srpskih planina

ili

Da se Dražin barjak vije ne bi bilo Albanije
I bila bi Ravna Gora na tri južna Srpska mora

Uostalom, pogledajte i sami kako je izgledao taj užas:

Znate li ko je Slavko Aleksić

Slavko Aleksić poznat je kao jedan od najvećih zločinaca za vrijeme rata u Sarajevu. On je bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja.

Od tamo je svakodnevno terorizirao građane Sarajeva.

Do 1992. godine bio je skromni zaposlenik sarajevske pošte, a početkom rata postao je jedan od lidera pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja.

Po okončanju agresije, napustio je grad u kojem je proveo najveći dio života.

Zajedno s hiljadama Srba iz sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići, Aleksić je iz Sarajeva otišao u martu 1996. godine. U godinama koje su uslijedile, rijetko se pojavljivao u javnosti. Pritajio se negdje u šumama u okolini rodne Bileće. Kako se neslužbeno može saznati, često se "spušta" u sam grad, a redovno sudjeluje u svim četničkih manifestacija u vrletima istočne Bosne i zapadne Srbije.

Premda je njegova uloga u višegodišnjem maltretiranju Sarajlija kao dan jasna, nikad nigdje nije odgovarao ni za šta. Baš kao i većina četničkih vojvoda koji su sarajevskim brdima gospodarili u najtežim danima Nikada nijedna institucija Bosni i Hercegovini nije pokrenula postupak protiv vojvode s Grbavice zbog opsade Sarajeva.  Tako će vjerojatno i ostati...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije