Đulić: Stranačke policije u Mostaru mogu samo donijeti više nesigurnosti

4
F. V.
Đulić: Stranačke policije u Mostaru mogu samo donijeti više nesigurnosti
FOTO: Arhiv / Sead Dulic

Najave izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima Hercegovčko-neretvanskog HNK i Zakona o policijskim službenicima HNK koje bi se sutra trebale naći na Skupštini HNK, izazvale su brojne reakcije. Među ostalima posebno su primijećene reakcije federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, kao i lidera SDP-a Nermina Nikšića.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata (SABNOR), mostarski kulturni i javni radnik, reditelj i glumac Sead Đulić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je najavu, kako kaže, formiranje stranačkih policija.

"Informacija da se, po dogovoru vladajućih HDZ BiH i SDA, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu planira promjena zakonske regulative kako bi se uvela funkcija zamjenika komesara, uz poziciju komesara, te naglašavanje da ova dva dužnosnika moraju biti različite narodnosti, je vrlo upitna i vrlo lako može dovesti do suštinske podjele MUP-a HNK na dvije stranačke policije", ističe Đulić.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Tome, veli, u prilog ide i činjenica da je planirano ponovno uvođenje zakonskih odredbi po kojima komesar svoje postupke mora usaglašavati sa ministrom unutrašnjih poslova HNK, prvenstveno u oblasti kadrovske politike.

"To smo imali i znamo kud nas je politička kontrola policije odvela. Kad god ove dvije stranke dogovaraju ovakve i slične rabote ja se sjetim vezanih stranačkih zastava i zaklinjanja u trajno prijateljstvo koje je, bar u Mostaru, rezultiralo bijelim čaršafima i Heliodromom, pa se sjetim tridesetak ubistava na nacionalnoj osnovi nakon Dejtona, koja još nisu razriješena. Sjetim se i specijalne policije koja me svake godine prati do groblja da položim cvijeće prethodno me uvjeravajući da je sve to iz sigurnosnih razloga, a pri tome tvrdeći da je Mostar siguran grad", naveo je.

Kad god su dogovorili podjelu nadležnosti na dva dijela nama, dodao je Đulić, građanima Mostara bilo je gore, bilo je teže, bilo je nesigurnije itd.

"Na kraju, postavlja se logično pitanje: Živi li iko drugi u ovom kantonu osim glasača HDZ BiH i SDA, odnosno postoji li i treći konstitutivni narod i ostali? Predugo su sličnim političkim aktivnostima od Mostara pravili i napravili grad-slučaj. Sad to žele napraviti sa kantonom i promjenama zakonske regulative to legalizirati", kazao je Đulić, te zaključio:

"Ako uspiju, povratak je to na stanje za koje smo mislili da nikom normalnom više ne može doći na um da ga ponovi. Istina, politike rata i podjela teško mogu biti politike mira i gradnje zajedničkog života svih ljudi, prije svega".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije