SDA o Izvještaju Europske komisije: Neuspjeh bh. vlasti za koji je odgovoran i međunarodni faktor

8
Radiosarajevo.ba
SDA o Izvještaju Europske komisije: Neuspjeh bh. vlasti za koji je odgovoran i međunarodni faktor
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

Izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu nedvosmisleno je pokazao da aktuelna vlast nije uspjela osigurati potreban napredak u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu koji bi našoj zemlji donijeli preporuku za otvaranje pregovora o članstvu, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Navode kako je "umjesto toga nanovo konstatovano da je za otvaranje pregovora potrebno ispuniti niz kriterija koji su usklađeni sa zahtjevom za članstvo u EU definiranih u Mišljenju Evropske komisije o 14 prioriteta".

"Nakon ovakvog Izvještaja padaju u vodu sve priče namijenjene bh. javnosti o navodnim 'uspjesima politike kompromisa', 'nikada zabilježenom napretku na EU putu' i 'historijskim sjednicama'. S druge strane, Izvještaj Evropske komisije je najblaže kazano kontradiktoran. U njemu se kao napredak ocjenjuje brzo formiranje vlasti na državnom nivou u kojoj je i SNSD Milorada Dodika, a onda se značajan dio Izvještaja posvećuje politici Milorada Dodika koja se definiše kao najveći problem i opstrukcija napretku države prema EU. Šta je onda pohvalno u brzom formiranju vlasti koja svjesno ne želi ispunjavati obaveze za otvaranje pregovora? Istovremeno, EU odbija uvesti sankcije Dodiku kakve su mu već uveli SAD i Velika Britanija", stava su u SDA.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Značajna je, smatraju i "konstatacija u Izvještaju da je nova vlada entiteta Federacija, na čelu sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, imenovana krajem aprila, a nakon što je Visoki predstavnik suspendovao Ustav entiteta Federacija kako bi to omogućio".

"Evopska komisija priznaje da je međunarodni faktor imao presudnu ulogu u formiranju vlasti koja nije uspjela da osigura dovoljan napredak na EU putu. Time se potcrtava i njihova odgovornost za očigledno promašeni koncept. Zabrinjavajuća poruka je da BiH nije dobila bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, državama s kojima smo u paketu dobili kandidatski status. Isključivanje BiH iz ovog paketa moglo bi proizvesti dodatne negativne posljedice.

Objavljujemo kompletan izvještaj Europske komisije o BiH: Kritike za RS, pohvale Vijeću ministara...

Objavljujemo kompletan izvještaj Europske komisije o BiH: Kritike za RS, pohvale Vijeću ministara...

Tračak nade je mogućnost da BiH do narednog zasjedanja Evropskog vijeća ispuni dio kriterija koji bi doveli do pozitivne odluke. Umjesto što neuspjeh pokušavaju prikriti spinovima i jezičkim vratolomijama, pozivamo aktuelnu vlast da vrijeme do sjednice Evropskog vijeća iskoristi za stalno zasjedanje Vijeće ministara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi se učinilo sve što je neophodno za ispunjavanje uvjeta koji će BiH omogućiti otvaranje pregovora", poručuje se u saopćenju ove stranke, iz koje zaključuju kako je "SDA čvrsto opredijeljena za euroatlanski put BiH i uvijek će dati podršku svim rješenjima koja ispunjavaju evropske standarde".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije