Konaković: Pozivam sve da se priključe evropskom putu BiH, da vidimo prava lica bh. političara

7
L. R.
Konaković: Pozivam sve da se priključe evropskom putu BiH, da vidimo prava lica bh. političara
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova naše zemlje, danas, 8. novembra 2023, održao je u Sarajevu press konferenciju na kojoj je komentirao šta je to danas EU "ponudila" Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina danas je dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Europskom unijom.

"Kada je riječ o BiH tu ima niz koraka koji su poduzeli brzo, jedan od njih je formiranje Vijeća ministara. Došlo je do naprednosti u pogledu borbe protiv kriminala. Komisija preporučuje vijeću da se otvore pregovori onog časa kad budu ispunjeni uslovi", rekla je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, napominjući na destabilizirajući faktor iz bh. entiteta RS što je ocijenila kao negativno: "Primjećujemo da je entitet RS donio niz protivustavnih zakona. Otvaramo vrata za Bosnu i Hercegovinu i pozivamo ih da kroz ta vrata prođu, ali moraju nešto uraditi."

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Konaković je istaknuo kako je današnja preporuka Evropske komisije - koja ima uslove - "zaista važna stvar".

"Ne postoji zemlja u regionu koja je od dobijanja kandidatskog statusa do [uslovljene] odluke o početku pregovora to prošla za period od deset mjeseci kao BiH. Hrvatska je čekala od juna 2004. do oktobra 2005, a Sjeverna Makedonija je, recimo, čekala više od 15 godina. Zato, za one koji pitaju šta je to tako senzacionalno, vrlo je važno da znate kako se ti procesi unutar EU odvijaju. Ovo je odlična poruka za BiH, koja svoju težinu ima i zbog činjenice da smo kanditatski status dobili nezasluženo - upravo zbog geopolitičkih procesa i dešavanja, a posebno to da u izvještaju stoji famozna riječ 'preporučujemo', a ne 'preporučit ćemo'", kazao je ministar Konaković na početku konferencije.

Podvukao je kako "uslovi nisu novi, nema naknadnih", to su oni prioriteti koje do sada nismo stigli ispuniti. Dodao je i kako je unutar EU bilo mnogo onih koji su se protivili i koji su to radili "jako glasno", no BiH je ovaj put pobijedila: "Ali, ova pobjeda ne smije biti euforija, već zamah za dalje ispunjavanje propisa iz 14 prioriteta i svih drugih reformi koje građanima BiH donose bolji život". 

Objavljujemo kompletan izvještaj Europske komisije o BiH: Kritike za RS, pohvale Vijeću ministara...

Objavljujemo kompletan izvještaj Europske komisije o BiH: Kritike za RS, pohvale Vijeću ministara...

Skepticima, ili euroskepticima, nastavio je ministar, inače lider stranke Narod i pravda, "mislim da nije primjereno da danas šalju takve poruke".

"Zamislite da smo se potukli na famoznom sastanku u Konjicu, kako su neki pričali? Zamislite šta bi pisalo u ovom izvještaju danas? Naš cilj je da ljudi ostanu ovdje živjeti, da ne idu vani, a reći ću i da je Bugarska u četiri godine  od ulaska u EU udvostručila plate ljudima, a Rumunija broji oko 150 milijardi povučenih sredstava... nijedna zemlja u EU nije nazadovala već je drastično napredovala i građanima omogućila bolji život, smanjila odliv mozgova.

I zato, samo evropska priča za BiH ima smisla", rekao je ministar vanjskih poslova koji je integraciju u jedinstveno evropsko tržište nazvao najvažnijom pričom, u kojoj se otvaraju nevjerovatne prilike za naše privrednike. 

"Naši izvoznici godišnje provedu 3000 godina na granicama EU čekajući. Zamislite trenutak kad te administrativne barijere nestanu ili se ublaže kakvo čudo će se desiti. Imamo razlog za optimizam i za zadovoljstvo i razlog za dalju posvećenost ovom procesu. Imali smo teške, turbulentne političke periode, ali smo u konačnici vrlo zadovoljni zbog ovog što se danas desilo", poručio je Konaković danas u Sarajevu.

Na kraju je pozvao sve političare da se priključe ovoj evropskoj priči - "govorili su nam da donosimo loše zakone, da nijedan neće dobiti 'kvačicu' - sve i jedan je dobio kvačicu": "Pozivam i SDA, i DF, i NES - da svi zajedno umjesto destruktivnih kritika ponudimo bolja rješenja. Do nas je, do političara koji će ili biti na ovom putu ili pokazati pravo lice pa novim blokadama pokušati propustiti ovu priliku. Osvijetlit ćemo sve one koji su ovakvi i koji pokušavaju zaustaviti ovu priču."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije