Salkić pisao Delegaciji EU i ambasadama: Vaše objašnjenje neće umanjiti gorak okus porodica žrtava

8
Radiosarajevo.ba
Salkić pisao Delegaciji EU i ambasadama: Vaše objašnjenje neće umanjiti gorak okus porodica žrtava
FOTO: Facebook / Ramiz Salkić

Nakon što je nekoliko predstavnika Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini položilo cvijeće i odalo počast, kako su oni kazali, "nevinim žrtvama" rata na vojničkom groblju u Bratuncu, oglasio se Ramiz Salkić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zastupnik ove stranke u skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS. 

Salkić je poslao otvoreno pismo upućeno Delegaciji EU i pet ambasada u BiH: Španije, Rumunije, Češke, Slovenije i Grčke.

"Poštovana gospodo, u pogledu posjete vaših predstavnika vojničkom groblju u Bratuncu polaganja cvijeća i odavanja počasti poginulim vojnicima vojske koja je presuđena pred međunarodnim sudom pravde u Hagu da je počinila genocid nad muslimanima/Bošnjacima stanovnicima 'Sigurne zone UN' Srebrenica u julu 1995. godine dužan sam vas podsjetiti na sljedeće historijske činjenice", naveo je Salkić u pismu. 

Udala se Ana Bavrka: Pogledajte prve fotografije

Udala se Ana Bavrka: Pogledajte prve fotografije

Salkić je podsjetio da je Bratunac 17. aprila 1992. godine okupiran od strane raznih dobrovoljačkih jedinica iz Srbije uz pomoć Jugoslovenske narodne armije, tzv. Srpske teritorijalne odbrane i tzv. Srpske policije. Od tog trenutka počinje progon Bošnjaka Bratunca koji su prema popisu stanovništva obavljenom u Republici Bosni i Hercegovini 1991. godine činili oko 65 posto stanovništva ove opštine.

"Istog dana Bošnjaci su protjerani iz lokalne administracije, policije, svih javnih ustanova i preduzeća. U narednim danima počinje selektivno privođenje intelektualaca i uticajnih Bošnjaka Bratunca njihovo maltretiranje i ubistva na obalama rijeke Drine", kazao je Salkić. 

"Zaustavite Dodika prije nego što bude kasno za stanovnike BiH"

"Zaustavite Dodika prije nego što bude kasno za stanovnike BiH"

Dalje u pismu navodi da prvi širi sistematičan napad desio se 3. maja 1992. na bošnjačko naselje Hranča u sklopu nasilnog progona Bošnjaka kada je ubijena šestogodišnja djevojčica Selma Hodžić i više drugih stanovnika Hranče. Tada je nasilno odvedeno devet golobradih mladića od kojih neki nisu ni do današnjeg dana pronađeni. Bošnjakačka imovina u tom djelu naselja Hranča je spaljena i uništena.

"6. maja napadnuto je naselje Blječeva, a 9. maja naselje Glogova kada je na jednoj lokaciji streljano 64 Bošnjaka od maloljetnih dječaka do iznemoglih staraca. Istog dana ponovo je napadnuto naselje Hranča kada je nastavljeno ubijanje Bošnjaka, njihov progon i uništavanje njihove imovine. 10. maja napadnuto je naselje Suha sa okolnim Bošnjačkim naseljima Burnice, Borkovac, Selišta, Mihaljevići, Lonjin, Krasanpolje, Đžafići.. U naselju Suha u kući Osmana Hodžića spaljeno je devet bošnjačkih civila iz ovog naselja.

U naselju Suha svega 20 metara od vojničkog groblja gdje su se Vaši predstavnici poklanjali vojnicima vojske koja je presuđena da je počnila genocid pronađena je 2005. godine masovna grobnica sa 38 tijela u kojoj je ekshumirano 22 osobe ženskog pola i 8 maloljetnih osoba koje su ubili pripadnici vojske čijim  su se poginulim pripadnicima poklonili vaši prestavnici, položili cvijeće i iskazivali poštovanje", naglasio je Salkić.

Salkić u Foči: Ukloniti sporne natpise koji veličaju ratne zločince

Salkić u Foči: Ukloniti sporne natpise koji veličaju ratne zločince

Dalje poručuje da 10. i 11. maja 1992. godine Bošnjaci grada Bratunca i okolnih naselja dotjerani su i zatvoreni u koncentracioni logor na gradskom stadionu u Bratuncu.

"Tu su mučeni, zlostavljani, opljačkani a muškarci su odvajani i odvođeni u druge logore: OŠ Vuk Karadžić, Hangar praktične nastave srednjoškolskog centra u Bratuncu, staru građevinsku školu i druge lokacije, a bilo ih je najmanje 10 gdje su zvjerski mučeni i ubijani.

12. maja napadnuta su bošnjačka naselja Voljavica, Zalužje  i Biljača. U naselju Zalužje u kući Alić Ohrana spaljeno je najmanje 13 civila Bošnjaka među kojima je bilo i djece, a u Voljavici u kući Omerović Jašara je spaljeno najmanje 6 starih i iznemoglih civila Bošnjaka ovog naselja", rekao je Salkić.

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici

Salkić je dalje podsjetio da je autobus zarobljenih civila Bošnjaka Voljavice i drugih Bratunačkih Bošnjaka streljan na putu između Bratunca i Milića od strane pripadnika vojske čijim su poginulim saborcima predstavnici Delegacije EU odavali počast i polagali cvjeće.

"U narednim danima mjeseca maja 1992. godine napadnuta su Bošnjačka naselja Joševa, Jagodnja, Abduliči/ Žanjevo, Pirići, Poloznik, Sikirić, Tegare , Konjević Polje… Rezultat ove genocidne namjere je progon više od 20.000 Bošnjaka Bratunca uništena bošnjačka imovina, 10 spaljenih i porušenih džamija i oko 700 ubijenih bošnjačkih civila od strane pripadnika vojske koja je presuđena da je počinila genocid, a čijim su se ubijenim kolegama vaši predstavnici poklonili i cvjeće položili", istakao je. 

U memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu koji je predviđen za ukop civilnih Bošnjačkih žrtava, ukopano je više stotina do sada eshumiranih i identifikovanih ubijenih Bošnjaka, među njima beba Suljić Emir od dva dana starosti u momentu ubistva i Zahida Suljagić koja je u momentu ubistva imala 110 godina.

Salkić: Masovna saslušanja su novi pritisak na Bošnjake u RS-u

Salkić: Masovna saslušanja su novi pritisak na Bošnjake u RS-u

Na ovom mezarju pokopana su dva brata Omić Hajrudin rođen 1983. i Omić Nurdin rođen 1980. u jedan mezar. Ni DNK analiza nije uspjela utvrditi kojem od brače pripadaju koje kosti nakon spaljivanja. Spaljeni su zajedno sa ocem, majkom i drugim civilima Bošnjacima u naselju Zalužje.

"Poštovana gospodo, to što niste znali ove činjenice ne oslobađa vas odgovornosti što se niste informisali prije nego ste otišli da se poklonite poginulim vojnicima vojske koja je presuđena da je počinila genocid i druge teške ratne zločine uključujući oružani progon i zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992.godine i 1993. godine. Za ove i druge zločine do sada je na žalost doneseno samo šest osuđujučih presuda pripadnicima vojske čijim su poginulim kolegama Vaši prestavnici polagali cvjeće i odavali počast", poručio je Salkić predstavnicima Delegacije.

Naveo je da je osjećao potrebu kao preživjeli logoraš i kao neko ko dugo vremena učestvuje u političkom životu u Bosni i Hercegovini da reagira i da ih upozna sa naprijed navedenim činjenicama "kako ne bi mogli u budućnosti oni, ali i svi drugi kazati da niste znali".

Salkić: Vrijeme je da se razmotri status teritorije na kojoj je počinjen genocid

Salkić: Vrijeme je da se razmotri status teritorije na kojoj je počinjen genocid

"U vašem saopštenju koje su mediji prenijeli može se isčitati da ste bili u nekoj rutinskoj posjeti lokalnoj zajednici u kojoj vlada idila razumjevanje i uzajamno poštovanje čime ste doveli javnost u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine u ozbiljnu zabludu.

U Vašem saopštenju stoji 'Također su odali počast nevino ubijenim civilima na tom području od 1992.-95.' Radi istine i javnosti trebalo  Vas je podsjetiti na gore navedene činjenice, da ste položili cvjeće i odali počast poginulim vojnicima vojske koja je pred međunarodnim sudom pravde u Hagu označena kao počinilac genocida nad stanovnicima sigurne zone UN Srebrenica, ali i koja je 1992. i 1993. godine izvršila oružani progon i ubistva civila Bošnjaka Bratunca.

Ovakvim postupkom dali ste za pravo i vjetar u leđa onima koji slave i smatraju herojima počinioce teških zločina i genocida nad Bošnjacima,  te negiraju sudske presude dokazani i presuđeni genocid.

Godinu dana ignorisanja sudskog roka za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate

Godinu dana ignorisanja sudskog roka za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate

Na ovaj način ste snažno izjednačili žrtvu i ubicu i pristali na svesrpsku propagandu i narativ da su zločini nad stanovnicima sigurne zone UN Srebrenica odmazda za neke ranije zločine nad srbima pri čemu se u potpunosti zanemaruje činjenica da su Bošnjaci Bratunca ubijani i protjerani 1992. bez da je u tom trenutku postojala i jedna vojna a kamo li civilna srpska žrtva", rekao je. 

Salkić je u obraćanju predstavnicima Delegacije kazao da njihova posjeta i polaganje cvijeća poginulim borcima vojske koja je protjerala Bošnjake Bratunca 1992. i koja je presuđena da je počinila genocid nad Bošnjacima baca mrlju i unosi sumnju u iskreno opredjeljenje prema istini , pravdi, poštivanju sudskih presuda i kažnjavanju svih počinilaca ratnih žločina.

"Vaša posjeta baca ozbiljnu sumnju u vašu empatiju prema žrtvama progona i genocida i tzv. evropske vrijednosti koje kao zastupate i nudite građanima Bosne i Hercegovine.

Drama u RS-u nakon Inzkovog pisma: "S Hitlerom da nam lidera uporedi..."

Drama u RS-u nakon Inzkovog pisma: "S Hitlerom da nam lidera uporedi..."

Svako vaše objašnjenje ni na koji način neće umanjiti gorak okus porodica žrtava genocida u istočnoj Bosni da ste prihvatili svesrpski narativ o podjednakoj žrtvi i podjednakoj odgovornosti čime ste svjesno ili ne, pogazili haške presude, poštivanje žrtava  i osnovne civilizacijske vrijednosti osude počinioca zločina.

Jedini ispravan odgovor bio bi odlazak iz Bosne i Hercegovine diplomata koji su bili učesnici u sramnom postupku odavanja počasti poginulim vojnicima vojske koja je presuđena da je počinila genocid nad Bošnjacima", zaključio je Salkić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije