Drama u RS-u nakon Inzkovog pisma: "S Hitlerom da nam lidera uporedi..."

12
Radiosarajevo.ba
Drama u RS-u nakon Inzkovog pisma: "S Hitlerom da nam lidera uporedi..."
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Valentine Inzko

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, danas je uputio pismo Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Narodne skupštine RS-a.

Ukratko, dao je ultimatum ovoj skupštini, od tri mjeseca, da oduzme povelje s odlikovanjima koje su dali Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, Biljani Plavšić, nekadašnjoj predsjednici RS i Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS.

Ako vam nije jasno, riječ je o osuđenim ratnim zločincima.

"Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše bi se kretao prema ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU", napisao je Inzko.

Čubrilović je, zasad, odgovorio pisanom izjavom u kojoj objašnjava da je povelje dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada NS RS, kao ad hoc tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici NS RS, rukovodstvo devetog saziva NS RS i šefovi poslanika tog saziva: "O navedenom pismu izjasniće se rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu NS RS, kojima je upućeno pismo visokog predstavnika."

Šef kluba poslanika PDP u ovoj skupštini Perica Bundalo osuđuje "rigidno nametanje kolektivne odgovornosti".

"Posebno je sporan stil pisma u kojem se ostavlja rok do 30. aprila, to je ozbiljno i zahtijeva ozbiljan i jedinstven odgovor svih relevantnih političkih subjekata", rekao je Bundalo, dodajući da je pismo upućeno NS RS bespredmetno, jer NS RS nije nikoga ni odlikovala.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a, prema pisanju Nezavisnih, "zviždi na istom fonu".

I on tugaljivo poručuje da je "cijeli srpski narod nepravedno optužen", a nametnuta kolektivna odgovornost za dešavanja u proteklom ratu. Žunić smatra da Inzko na "takve stavove" nema pravo.

I Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, rekla je da je pismo do sada nezabilježena praksa, jer je "Inzko napisao jednu od možda najtežih kvalifikacija poslije rata naovama, gdje je kompletan srpski narod kvalifikovao kao odgovoran za dešavanja u proteklom ratu".

Inzkovo pismo - undefined

Foto: OHR: Inzkovo pismo

"Nisam uspjela u dovoljnoj mjeri da analiziram, jer je to duboko potresno za svakog od nas ko je pripadnik ovog naroda. Mi poslije kvalifikacija da smo loš narod, da nam je čovjek koji je osvojio najviše glasova upoređen sa Hitlerom, dobijamo kao treću stvar eksplicitnu kvalifikaciju da smo kao narod kolektivno odgovorni za neka dešavanja iz proteklog rata", rekla je Novaković Bursaćeva, istovremeno naglašavajući da očekuje da će organi RS, pogotovo SNSD, koncipirati sistematičniji odgovor.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, na Twitteru je objavio da je Inzkova izjava sramna i podla: "Pitanje je ko nas je osudio, ili to nametnuo, ili to promoviše, da bi uopšte trebalo da se oslobađamo? I da budem direktan, mi treba da se oslobodimo Inzka i svakog sličnog licemjera i srbofoba. Tačka."

I Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kaže da se Inzko sjetio da nešto uradi nakon četiri godine te da se radi o pokušaju da opravda svoj boravak u ovoj zemlji, dok je Mirko Šarović, lider SDS-a, istakao da je pismo suvišno te da NS RS neće prihvatiti to što se traži.

"Neko će tome aplaudirati, neko neće. Ali kad dođete u RS, jasno vam je kakav je tamo stav o tome", rekao je Šarović.

Takođe, i Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, rekao je da ova stranka neće podržati ono što Inzko traži.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, smatra pak da je pismo visokog predstavnika Narodnoj skupštini RS za svaku pohvalu ako predstavlja najavu zaokreta u politici međunarodne zajednice u vezi s ponašanjem predstavnika srpskog naroda.

Inzkovo pismo - undefined

Foto: OHR: Inzkovo pismo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije