Otvoreno / Inzko vrlo oštro: Dodik se pokazao kao kukavica

14. 01. 2021. u 19:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 110

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je da još ne pakuje kofere jer još nije došao taj trenutak.

Dodao je da ne zna kada će doći taj trenutak jer je to odluka Vijeća za implementaciju mira.

Inzko je rekao kako je spreman da sarađuje sa svojim nasljednikom.

"Friški vjetar je uvijek dobar, nove ideje su uvijek dobrodošle. Fino je ako dolazi do izmjene osobe, ali je još važnije da dolazi do promjene politike. To je van moje kompetencije, još nije inaugurisan Biden, a SAD je dio PIC-a", istakao je Inzko u emisiji televizije N1.

Na pitanje da li se zasitio BiH, odgovorio je da se nikada neće zasititi i da je to njegov drugi dom.

Visoki predstavnik u BiH je Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, nazvao kukavicom zbog načina uklanjanja ploče sa studentskog doma na Palama, ali i slučaja ikona.

"Dodik se pokazao kao kukavica, nije je skinuo već je zamolio kćerku Radovana Karadžića da to uradi. Isto se pokazalo s ikonom kazavši da je dobio od neke porodice. Mora se mijenjati svijest ljudi. Nema loših naroda, ali ima loših pojedinaca. Ja to mogu reći kao Austrijanac. Mi smo imali puno ratnih zločinaca u Drugom svjetskom ratu. Neki su streljani, neki osuđeni na doživotnu kaznu, ali važno je da se svijest naroda mijenja, da mi nismo ponosni na takve ljude. To treba da se desi ovdje i siguran sam da će se desiti. Da buduće generacije krenu ljepše, oslobođene", istakao je Inzko.

Kada je u pitanju slučaj "Ikona", Inzko je naglasio da Interpol i Europol trebaju izvršiti istragu i utvrditi kakvih prekrašaja je bilo.

Govorio je i o svom potencijalnom nasljedniku Christianu Schmidtu, stanju u Tuzlanskom kantonu, izborima u Mostaru i brojanju glasova, obilježavanju neustavnog dana RS, te o zakonu o negiranju genocida za koji je rekao da je pripremljen i da će biti predat nadležnom odboru Parlamentarne skupštine BiH.

Više o svemu možete pročitati OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)