IGES postavio niz neugodnih pitanja delegaciji EU: 'Očitujte se'

7
Radiosarajevo.ba
IGES postavio niz neugodnih pitanja delegaciji EU: 'Očitujte se'
Foto: X.com / Delegacija EU u BiH

Oštra reakcija 'Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES)' povodom odluke Delegacije Evropske unije da oda počast na groblju u Bratuncu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Odavanje počasti na groblju u Bratuncu od strane predstavnika Delegacije Evropske unije, a ispod zastave koja baštini tradiciju Vojske Republike Srpske koja je učestvovala u genocidu u Srebrenici, izaziva zbunjenost i nevjericu u javnosti Bosne i Hercegovine.

Ukinuta crvena potjernica za sutkinjom Lejlom Fazlagić: Nakon osam godina vraća se u BiH

Ukinuta crvena potjernica za sutkinjom Lejlom Fazlagić: Nakon osam godina vraća se u BiH

Posebno zabrinjava činjenica što je time odata počast pripadnicima Vojske RS-a koji su učestvovali u genocidu 1995. godine i koji su sahranjeni na tom mjestu.

Izvršenje genocida u i oko Srebrenice potvrdila je pored Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine, najviša sudska instanca u sistemu Organizacije ujedinjenih nacija – Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu presudom od 26. februara 2007. godine. Osim toga, kompletno političko i
vojno rukovodstvo RS-a je osuđeno za genocid.

Međunarodni sud pravde je utvrdio odgovornost Srbije zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, a istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni su Vojska i policija Republike Srpske.

U presudi Ratku Mladiću, kao i drugim presudama, stoji da su "bosanski Srbi osmislili i implementirali genocid u i oko Srebrenice, kao i da je genocid počinjen u ime vlasti RS".

Ostaje nekoliko pitanja na koje predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH moraju dati odgovore bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti.

Ko je dao odobrenje za ovakav potez predstavnika Delegacije EU u BiH?

Da li su nadređeni iz Brisela bili obavješteni o planiranim aktivnostima Delegacije EU?

Stoji li Evropska unija iza ovakvog poteza?

Hoće li se Delegacija EU u BiH očitovati i objasniti javnosti da se politika EU mijenja prema BiH?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije