Delegacija EU na meti žestokih kritika zbog odavanja počasti na Vojničkom groblju u Bratuncu

4
Radiosarajevo.ba
Delegacija EU na meti žestokih kritika zbog odavanja počasti na Vojničkom groblju u Bratuncu
Foto: X.com / Delegacija EU u BiH

Otpravnik poslova Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide i diplomati iz država članica EU u BiH našli su se na meti žestokih kritika, nakon što su otputovali u Bratunac, gdje su se u utorak, 17. jula, sastali s gradonačelnikom Lazarom Prodanovićem, a kasnije obišli groblje na kojem su sahranjeni vojnici RS-a i odali počast, kako su napisali "nevinim civilima".

Prvi je reagirao direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, čiju reakciju možete pročitati na linku OVDJE.

Zatim Sead Turčalo, univerzitski profesor geopolitike i međunarodne sigurnosti, koji je na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) napisao kako današnji događaj “predstavlja uznemirujući čin historijskog revizionizma, jer zanemaruje dobro dokumentovane historijske i sudske činjenice”. 

Nakon više od šest godina Tužilaštvo završilo s čitanjem optužnice Delimustafiću i i ostalim

Nakon više od šest godina Tužilaštvo završilo s čitanjem optužnice Delimustafiću i i ostalim

"Odajući počast pripadnicima Armije bosanskih Srba, Delegacija EU u BiH efektivno je negirala stvarnost da su neki od onih koji su sahranjeni na ovom mjestu bili umiješani u stravične zločine protiv čovječnosti i kršenja humanitarnog prava. To iziskuje ozbiljne posljedice, jer se čini da postupci delegacije posthumno odobravaju djela pripadnika VRS-a, koje zvaničnici EU sada nepravedno nazivaju nedužnim civilima", naglasio je profesor Sead Turčalo.

On je zatražio da Delegacija EU prepozna težinu ove greške i poduzme hitne korake da reafirmišu svoju privrženost historijskoj istini i pravdi.

[twitter]https://x.com/sturcalo/status/1813242230062108782[/twitter]

Šemsudin Mehmedović, zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako su za Evropsku uniju “Karadžićevi i Mladićevi realizatori genocida i ratnih zlocina nevine srpske žrtve”.

"EU nije samo položila vijence odajući počast na vojničkom groblje Vojske RS-a u Bratuncu već je odala počast vojsci Karadžića i Mladića koja je provodila ratne zločine i genocid i koji su brutalno ubijali civile u Bratuncu i Srebrenici. EU ovim postupkom obesmišljava ICTY i njegove presude te dodatno podstiče i ohrabruje negatore genocida i ratnih zločina da istraju u svojim planovima", naveo je Mehmedović, koji je u ime svoje stranke zatražio izvinjenje EU i Delegacije EU u BiH žrtvama ratnih zločina i genocida, a od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova da se upute protestne note vrhu EU i ministru vanjskih poslova EU.

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Delegacija EU odala počast 'nevinim civilima' na groblju Vojske RS, odmah se oglasio Emir Suljagić

Žestoko je reagirao i Instituta za istraživanje genocida Kanada.

"Srami se Evropo. Izdala si Srebrenicu i dopustila genocid u Srebrenici, najveći zločin poslije holokausta u Evropi. Danas izdaješ istinu, pravdu, kulturu pamćenja i sjećanja. Danas kršiš presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, Rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici", poručeno je iz IGK-a koji je zatražio izvinjenje EU, ali i odgovornost “zbog ovog čina koji je duboko povrijedio žrtve genocida”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije