Majke Srebrenice i preživjele žrtve poručile Delegaciji EU: Ili se izvinite ili napustite BiH!

18
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice i preživjele žrtve poručile Delegaciji EU: Ili se izvinite ili napustite BiH!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radiosarajevo.ba u dolini bijelih nišana

"Gospodo Evropljani, nije isto. Nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocid. Nije i ne može biti."

Navodi se ovo danas, 17. jula, u pismu koje je na adresu Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini upućeno ispred više udruženja u BiH, među kojima su udruženja Majki Srebrenice, ali i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Podsjetimo, otpravnik poslova Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide i diplomati iz država članica EU u BiH našli su se na meti žestokih kritika, nakon što su otputovali u Bratunac, gdje su se u utorak, 16. jula, sastali s gradonačelnikom Lazarom Prodanovićem, a kasnije obišli groblje na kojem su sahranjeni vojnici RS-a i odali počast, kako su napisali "nevinim civilima".

I Jasmin Mujanović komentirao saopćenje Delegacije EU: Ovo nije izvinjenje. Ovo je suprotno od toga

I Jasmin Mujanović komentirao saopćenje Delegacije EU: Ovo nije izvinjenje. Ovo je suprotno od toga

"Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran i uvredljiv", poručili su im Majke Srebrenici i preživjele žrtve genocida.

Svjesni smo da među vama postoje oni kojima nije stalo, ali bar poštujte rezolucije Evropskog parlamenta ako već ne poštujete žrtve genocida, istakli su, ocijenivši kako ovi postupci pokazuju nedostatak empatije i razumijevanja za bol preživjelih.

"Tražimo od predstavnika Evropske Unije koji su posjetili groblje u Bratuncu izvinjenje prema žrtvama genocida ili neka napuste BiH. Vaše ponašanje samo produbljuje rane i dodatno otežava proces pomirenja", navodi se u njihovom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije