Salkić: Masovna saslušanja su novi pritisak na Bošnjake u RS-u

3
Faruk Vele
Salkić: Masovna saslušanja su novi pritisak na Bošnjake u RS-u
Foto: Fena / Ramiz Salkić

Inspektori MUP-a RS-a već nekoliko mjeseci intezivno bivšim pripadnicima Armije RBiH sa područja Zvornika šalju pozive na saslušanje. Od saslušanih Bošnjaka se traži da imenuju krivce za navodno srušene srpske kuće i druge objekte na zvorničkom području. Među saslušavanim ima i onih čiji su roditelji i srodnici ubijani tokom kampanje genocida u Podrinju, a da za to niko nije odgovarao.

Kako su ranije prenijeli mediji, jedan od onih kojeg su inspektori isljeđivali, navodi da mu je rečeno da to rade po nalogu Tužilaštva BiH.

Sve podsjeća na 1992.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba da su Bošnjaci u bh. entitetu RS svakodnevno pod nekom vrstom pritiska iz kojeg stoji aktuelna vlast s ciljem stvaranja ambijenta "da ovo nije prostor za dugoročno planiranje života i opstanka Bošnjaka ovdje".

"Pritisak koji je prisutan unazad nekoliko mjeseci u Zvorniku, gdje se bivši pripadnici ARBiH pozivaju da daju izjave o različitim situacijama, dokaz su tog ambijenta. Pravosudni, istražni organi u ovom entitetu nikad se nisu bavili pitanjem logora Liplje, silovanjima grupe Bošnjakinja u mjestu Snagovo, zločinima nad Bošnjacima Diviča, mučenjima u logoru u Čalopeku, zločinima na Bijelom potoku i odvođenjem oko 700 muškaraca Bošnjaka, zločinima u gradu Zvorniku koji su se dešavali pred kamerama, zločinima u Šepku i mnogim drugim mjestima koji su bez ikakve sumnje počinjeni u ovom gradu nad Bošnjacima 1992. godine u sklopu genocidne namjere potpune eliminacije Bošnjaka sa teritorije grada Zvornika, ali se, evo, bave saslušavanjem pripadnika ARBiH", kaže nam Salkić.

Nadalje, prema njegovim riječima, inspektori MUP-a RS nikad se nisu bavili, a morali su, pitanjem ko je porušio sve džamije u Zvorniku u okviru organiziranog kulturocida i pokušaja zatiranja svakog traga o životu I postojanju Bošnjaka na teritorij grada Zvornika.

"Svaki ovakav poziv Bošnjaku da se odazove u Policijsku stanicu u Zvorniku, ili bilo gdje drugo, je pritisak na one koji su preživjeli zločine iz perioda 1992-1995. Ovakvi pozivi podsjećaju mnoge na neosnovano privođenje Bošnjaka u policiju i podsjeća na ono šta se dešavalo mnogim Bošnjacima koji su privođeni na informativne razgovore 1992. godine", dodao je.

Krivi što su živi

Podsjeća i kako Bošnjaci uvijek imaju u vidu zvanične presude međunarodnih sudova da su dijelovi policije bosanskih Srba osuđeni da su počinili genocide nad stanovništvom Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica.

"Mnogi od pozvanih i sami su boravili u sigurnoj zoni UN Srebrenica. Preživjeli su put od Srebrenice do slobodne teritorije. Danas u policija entiteta još uvijek ima onih koji su na neki način učestvovali u toj operaciji činjenja ili obezbjeđivanja sigurnog okruženja za činjenje genocida. Upravo su u Zvorniku organizirana masovna strijeljanja stanovnika sigurne zone UN Srebrenica i upravo su u Zvorniku otkrivene 104 masovne grobnice u kojima su pronađeni posmrtni ostaci više hiljada ubijenih
Bošnjaka", upozorava Salkić.

Smatra da je "ovo je više od običnog pozivanja na informativni razgovor i davanja izjava bez ikakve sumnje".

"Proces pokušaja izjednačavanja odgovornosti i pravljenja ravnoteže među osuđenima ili osumnjičenima za ratne zločine je u toku i on se pokušava na najgrublji način provoditi nad onima koji su upravo preživjeli najteže zločine. Vjerovatno su oni krivi što su preživjeli stravične zločine u Zvorniku 1992. i genocide, kao završnu fazu svih zločina u Podrinju i Bosni i Hercegovini", zaključio je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije