Rifat Škrijelj: Sebija Izetbegović ima četiri dosijea, niti u jednom nema diplome magistra

7
Radiosarajevo.ba
Rifat Škrijelj: Sebija Izetbegović ima četiri dosijea, niti u jednom nema diplome magistra
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Rifat Škrijelj

Članovi Senata UNSA-e u Sarajevu su u srijedu, 18. januara, odlučili kako će posebna komisija istražiti vjerodostojnost akademskog zvanja Sebije Izetbegović, sadašnje direktorice sarajevskog Kliničkog centra (KCUS).

Podsjetimo, direktorica KCUS-a suočena je s optužbama da je krivotvorila podatke o završenom poslijediplomskom studiju u Zagrebu.

Višemjesečna priča oko magisterija Sebije Izetbegović tako je nastavljena, a rektor Sveučilišta u Sarajevu Rifat Škrijelj novinarima je nakon sjednice Senata UNSA-e mogao potvrditi samo kako je većina članova tog tijela saglasna da se provjere nastave, a eventualna odluka o oduzimanju diplome donese kada sve činjenice budu provjerene.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Ko je glasao protiv zaključaka Senata UNSA o diplomi Sebije Izetbegović?

Ko je glasao protiv zaključaka Senata UNSA o diplomi Sebije Izetbegović?

"Nismo dobili očitovanje Sebije Izetbegović .... kojim bi ona ponudila objašnjenje o svojoj akademskoj karijeri", kazao je Škrijelj u srijedu, nakon što su članovi Senata razmatrali izvještaj koji je sačinilo rukovodstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu, gdje je Sebija Izetbegović redovna profesorica.

Na konferenciji za medije nakon sjednice Senata, rektor Škrijelj je potvrdio kako nema dokumentacije kojom bi Izetbegović potvrdila da je na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji je vodio Asim Kurjak, položila ispite koji su bili preduvjet da kasnije u Sarajevu stekne zvanje magistra nauka, a potom i da na toj osnovi doktorira.

Sebija Izetbegović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sebija Izetbegović

"Prof. Sebija Izetbegović treba na fakultetu da ima četiri dosijea. Jedan kada je studirala na medicini. Drugi kada je bila postdiplomac. Njega nema, jer, kaže, da ga je “neko ukrao". Treći dosije kad se zaposlila na fakultetu i četvrti akademski dosije.

Na četiri mjesta morala je biti njena diploma magistra nauka. Prema nalazu inspekcije, prof. Sebija Izetbegović nikada nije podigla diplomu magistra", pojasnio je rektor Škrijelj.

Senat UNSA zasjedao o diplomi Sebije Izetbegović: Nema indexa, pečata, potpisa, dokumentacije...

Senat UNSA zasjedao o diplomi Sebije Izetbegović: Nema indexa, pečata, potpisa, dokumentacije...

Medicinski fakultet u Zagrebu ranije je izvijestio UNSA-u kako je Izetbegović 1992. zaista upisala postdiplomski studij pod nazivom Ultrazvuk u kliničkoj medicini, no tamo nisu imali dokumentaciju koja bi potvrdila kako je ona i položila ispite koji su joj naknadno priznati u Sarajevu.

Sebija Izetbegović tvrdi kako njena diploma zanima samo njene političke protivnike. Sve je nazvala neargumentiranim i zlonamjernim napadom te tvrdi kako nema nikakvih nepravilnosti u njenom akademskom napredovanju.

Na kraju je zaključak da se da novi rok od 30 dana. Ukoliko se do tad ne dostavi potrebna dokumentacija, formirat će se nova komisija, ovaj put od strane Senata.

Rektor Rifat Škrijelj je na konferenciji za medije kazao da nije cilj razvlačiti procedure. On je pojasnio da je tema osjetljiva i da je potrebno ispoštovati sve procedure. Razlog je taj što UNSA ne želi da se odluka, kakva god bila, može oboriti na osnovu proceduralnih grešaka.

Škrijelj je naglasio da UNSA želi uraditi sve po zakonu i da kakva god odluka bude, ona bude pravno utemeljena i neoboriva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije