Senat UNSA danas ponovo vanredno zasjeda: Šta će biti sa diplomom Sebije Izetbegović?

12
L. M.
Senat UNSA  danas ponovo vanredno zasjeda: Šta će biti sa diplomom Sebije Izetbegović?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sebija Izetbegović

Senat Univerziteta u Sarajevu danas će održati vanrednu sjednicu na kojoj će razmatrati izvještaje o poduzetim aktivnostima u skladu sa zaključcima Senata UNSA od 10. novembra 2022. godine u vezi sa diplomom postdiplomskog studija Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i profesorice na Medicinskom fakultetu UNSA.

Senat Univerziteta u Sarajevu je na vanrednoj sjednici održanoj 10. novembra 2022. godine raspravljao o diplomama Sebije Izebegović i lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Od Medicinskog fakulteta u Sarajevu zatraženo da formira ad hoc komisiju koja bi još jednom istražila i pregledala dokumentaciju Sebije Izetbegović, zbog određenih nepravilnosti koje je navodno utvrdio Senat.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sebija Izetbegović odgovorila na pitanja o svojoj diplomi, te da li će napustiti KCUS

Sebija Izetbegović odgovorila na pitanja o svojoj diplomi, te da li će napustiti KCUS

Izetbegović se nakon toga oglasila te kazala da je Kantonalna prosvjetna inspekcija je u više navrata na Medicinskom fakultetu UNSA provela usmjereni inspekcijski nadzor.

"Također, ad hoc komisija koja je formirana na osnovu zaključka Senata Univerziteta u Sarajevu je nakon detaljne i iscrpne analize svih relevantnih činjenica i okolnosti u vezi sa upisom na magistarski studij i sticanjem diplome magistra nauka, konstatovala da su ispunjeni svi zakonski i drugi uslovi propisani aktima Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu za dodjelu diplome. Izvještaj pomenute komisije je razmatralo i Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta i on je jednoglasno verifikovan i usvojen", istakla je Izetbegović u saopćenju za medije.

Kazala je i da je propitivanje validnosti njene diplome "konstantno dezavuisanje javnosti, kroz iznošenje neargumentovanih tvrdnji, ima političke motive, čiji krajnji cilj je isključivo pokušaj političke diskreditacije".

Sebija Izetbegović za Radiosarajevo.ba odgovorila: Da li će birati između Skupštine i KCUS-a?

Sebija Izetbegović za Radiosarajevo.ba odgovorila: Da li će birati između Skupštine i KCUS-a?

Krajem novembra prošle godine Izetbegović je razriješena dužnosti članice Savjeta za nauku i umjetnost Senata Univerziteta u Sarajevu.

Razlozi su njena politička opredjeljenost, neredovni dolasci na sjednice te propitivanje validnosti njene diplome.

Podsjećamo, UNSA je u decembru 2022. godine dobila i Zapisnik Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Inspektori su vršili nadzor na Medicinskom fakultetu u vezi sa sticanjem diplome magistra prof. dr. Sebije Izetbegović.

U zapisniku inspekcije navodi se da u Matičnoj knjizi I nije upisana Sebija Izetbegović. Inspektori su utvrdili kako je pod rednim brojem 836 broj dosjea koji je naznačen grafitnom olovkom na Listu o prijavi za Sebiju Izetbegović upisan Sarić Senad. Datum upisa je 04. februar 1992. godine. Utvrđeno je i kako u Matičnoj knjizi broj II također nije upisana Sebija Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije