Sebija Izetbegović odgovorila na pitanja o svojoj diplomi, te da li će napustiti KCUS

10
Radiosarajevo.ba
Sebija Izetbegović odgovorila na pitanja o svojoj diplomi, te da li će napustiti KCUS
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), danas je poslala saopćenje u kojem se obraća javnosti.

Njeno pismo objavljujemo u cijelosti:

"U dijelu bh. medija o meni se gotovo svakodnevno plasiraju insinuacije i neistine.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

To se u pravilu radi na način da se informacije uopće ne provjeravaju, niti se prije objave tekstova traže moje izjave, iako novinarska načela i profesionalni standardi nalažu da se zatraži stav ili izjava druge strane.

Sebija Izetbegović komentirala navode: "Ne idem nigdje iz KCUS-a"

Sebija Izetbegović komentirala navode: "Ne idem nigdje iz KCUS-a"

Posljednjim primjerima javnost je svjedočila u proteklim danima, kada se na osnovu potpune izmišljotine u dijelu medija napravila tema o mom napuštanju pozicije direktorice KCUS-a, iako je jedina istina da koristim godišnji odmor. Da su autori takvih tekstova željeli istinu, vrlo jednostavno su mogli prije objave provjeriti o čemu je riječ, a ne obmanjivati javnost.

Slično je i s nizom tekstova koji se odnose na navodni sukob interesa i zlonamjerne neistine u vezi sa mojom akademskom karijerom.

Svjesna da demantijem mogu umanjiti samo dio štete, zbog javnosti želim saopćiti
sljedeće:

1. Ne napuštam KCUS zbog pozicije zastupnice u Skupštini KS, jer nisam u sukobu
interesa. Kanton Sarajevo nije osnivač ili suosnivač KCUS sa više od 50% ukupnog kapitala te je sasvim jasno da nisam u sukobu interesa.

Također naglašavam da ne primam finansijska sredstva kao zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Odmah po preuzimanju mandata potpisala sam da se odričem paušala. Nemam se pravo odreći obaveze da zastupam one koji su ime izabrali, naročito uzevši u obzir podršku birača i činjenicu da sam u trenutnom sazivu Skupštine KS zastupnik sa najviše osvojih glasova.

2. Kada je riječ o navodima koji se odnose na moju akademsku karijeru, a koji se spominju u kontekstu napuštanja pozicije direktorice KCUS-a, oni su neargumentovani, proizvoljni i zlonamjerni.

Kantonalna prosvjetna inspekcija je u više navrata na Medicinskom fakultetu UNSA provela usmjereni inspekcijski nadzor.

Nakon niza inspekcijskih pregleda Prosvjetna inspekcija NIKADA nije izdala bilo kakve upravne mjere, a imala je ovlaštenje i obavezu to učiniti ako je bilo zakonskih pretpostavki za to.

Takav odnos Prosvjetne inspekcije jasno potvrđuje da nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa stečenom diplomom, a slijedom toga niti nepravilnosti u vezi sa akademskim zvanjem.

Također, ad hoc komisija koja je formirana na osnovu zaključka Senata Univerziteta u Sarajevu je nakon detaljne i iscrpne analize svih relevantnih činjenica i okolnosti u vezi sa upisom na magistarski studij i sticanjem diplome magistra nauka, konstatovala da su ispunjeni svi zakonski i drugi uslovi propisani aktima Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu za dodjelu diplome. Izvještaj pomenute komisije je razmatralo i Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta i on je jednoglasno verifikovan i usvojen.

Senat UNSA o diplomama Izetbegović i Konakovića:  Jedna će se ispitati, druga nije sporna

Senat UNSA o diplomama Izetbegović i Konakovića: Jedna će se ispitati, druga nije sporna

Važno je ukazati na činjenicu da je Medicinski fakultet u Sarajevu obrazovna ustanova koja je isključivo nadležna i meritorna i za provjeru ispunjenosti uslova za upis na studij, ali i za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodjelu visokoškolskih kvalifikacija.

Utvrđene nepravilnosti u smislu čuvanja dokumentacije, naročito na postdiplomskom studiju, događale su se kod niza studenata. Medicinski fakultet UNSA je u više navrata i kažnjavan zbog toga, jer je upravo njihova a ne obaveza studenata da čuvaju dokumentaciju i podatke o studentima.

U kontekstu iznesenih činjenica, jasno je da konstantno dezavuisanje javnosti, kroz iznošenje neargumentovanih tvrdnji, ima političke motive, čiji krajnji cilj je isključivo pokušaj političke diskreditacije.

Zbog svega navedenog, ubuduće ću biti prinuđena da u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete za svaku neistinu izrečenu o meni podnosim tužbe nadleženim sudovima i na taj način se zaštitim od zlonamjernih napada."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije