Senat UNSA zasjedao o diplomi Sebije Izetbegović: Nema indexa, pečata, potpisa, dokumentacije...

8
L. Memčić
Senat UNSA zasjedao o diplomi Sebije Izetbegović: Nema indexa, pečata, potpisa, dokumentacije...
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Rifat Škrijelj

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, nakon sjednice Senata, kazao je da je ovo druga sjednica kada je u pitanju rad ad hoc komisije.

"Danas smo kao Senat UNSA na vanrednoj sjednici usvojili zaključak u čijem početku se konstatuje da ad hoc komisija Medicinskog fakulteta nije u cjelosti ispunila obaveze te nije dostavila dokumente", kazao je Škrijelj, a radi se o dokumentima koje smo prethodno naveli u tekstu.

Istakao je da nisu dobili ni indeks, odnosno uvjerenje o položenim ispitima, Sebije Izetbegović, kao ni pisano izjašnjenje prof. Izetbegović.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

"Senat je usvojio da mi ovdje nemamo ni pisano izjašnjenje na okolnosti provjera, nemamo diplomu o završenom studiju, nemamo uvjerenje o položenim ispitima na UNSA i u tom pogledu je UNSA zaključio da ćemo imenovati komisiju koja će predložiti dalje postupanje u ovom predmetu. U toku je donošenje novog statuta UNSA. Zakonom o visokom obrazovanju je predviđeno da je Univerzitet obavezan poništiti javnu ispravu ukoliko se utvrdi da je stečena nezakonito, mi ovom postupku pristupamo oprezno. Mi smo dužni da čuvamo diplome kao pojedinci", napomenuo je prof. dr. Škrijelj.

Napomenuo je da nakon rasprave za ove zaključke glasalo 34, 6 je bilo suzdržanih i dva glasa protiv.

Pogledajte ko je došao na sjednicu Senata UNSA: Slijedi rasprava o diplomi Sebije Izetbegović

Pogledajte ko je došao na sjednicu Senata UNSA: Slijedi rasprava o diplomi Sebije Izetbegović

Šefica pravne službe Univerziteta u Sarajevu, Berina Smajlović, naglasila je da Senat zauzeo stav u kontekstu značaja i društvene uloge Univerziteta s ciljem zaštite integriteta Univerziteta.

"Utvrđene su obaveze za imaoca diplome, Sebije Izetbegović", istakla je Smajlović.

Komisije će, kako je rečeno, biti formirane, dokle god to bude potrebno i dok se ne otkrije validnost diplome.

"To je proces koji dugo traje. U pitanju je oprez kojim mi crpimo zaštitu prava i pojedinca i Univerziteta. Diploma se oduzima onako kako se dodjeljuje. Diplomu potpisuju dekan i rektor Univerziteta", rekao je rektor prof. dr. Škrijelj.

Podsjetimo, na 33. vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, koja je održana danas, razmatran je Izvještaj ad hoc Komisije o provjeri diplome na Medicinskom fakultetu direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Analiziran je izvještaj o vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij prof. Izetbegović nakon što je Senat je od Medicinskog fakulteta zatražio da putem ad hoc Komisije izvrši dodatne provjere i Senatu dostavi pisani izvještaj sa cjelokupnom dokumentacijom. Zatraženo je i pisano izjašnjenje Sebije Izetbegović.

Pravni tim UNSA-e naveo je da je Medicinski fakultet bio u obavezi da dostavi Univerzitetu odgovarajuće dokumente prof. Izetbegović o započetim godinama ili semestrima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ta dokumentacija bila je neophodna kako bi nastavila daljnje školovanje na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu (uvjerenje o položenim ispitima).

Sebija Izetbegović odgovorila na pitanja o svojoj diplomi, te da li će napustiti KCUS

Sebija Izetbegović odgovorila na pitanja o svojoj diplomi, te da li će napustiti KCUS

Na osnovu zaključka Pravnog tima, Medicinski fakultet je trebao dostaviti i isprave vezane za postupak ekvivalencije položenih ispita na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uvjerenje o položenim ispitima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu, Pravilnik o postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koji je bio na snazi prilikom upisa Sebije Izetbegović na postdiplomski studij te druge relevantne isprave.

Zaključeno je da nedostaje uvjerenje o položenim ispitima, započetim godinama ili semestrima na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svrhu daljeg školovanja na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Nedostaje i valjana isprava vezana za postupak ekvivalencije položenih ispita na postdiplomskom studiju u Zagrebu. Dostavljena su dva lista tzv. reciklažnog papira na kojima je u rukopisu napisano/nabrojano na engleskom jeziku deset ispita sa ocjenama prema kopiji indeksa i devet naziva predmeta na maternjem jeziku bez ocjena. Na listovima nema memoranduma institucije koja je napisala sadržaj. Nema evidentiranog datuma, pečata, potpisa lica koje je sačinilo sadržaj na pomenutim papirima.

Sebija Izetbegović za Radiosarajevo.ba odgovorila: Da li će birati između Skupštine i KCUS-a?

Sebija Izetbegović za Radiosarajevo.ba odgovorila: Da li će birati između Skupštine i KCUS-a?

Nedostaje i uvjerenje o položenim ispitima ili index prof. dr. Sebije Izetbegović na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Nedostaje i Pravilnik o postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Riječ je o Pravilniku koji je bio na snazi prilikom upisa Sebije Izetbegović na postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Nije dostavljeno ni pisano izjašnjenje prof. Izetbegović.

U dokumentaciji nema ni pisanog izjašnjenja osobe koja je obavljala poslove sekretara Medicinskog fakulteta u Sarajevu u periodu od 1992-1998. godine. Nedostaje i pisano izjašnjenje osobe koja je obavljala poslove šefa/službenika Studentske službe Medicinskog fakulteta u Sarajevu u periodu od 1992-1998. godine.

Pravni tim je analizirao i dokumentaciju na koju se u izvještaju poziva ad hoc Komisija. Članovi Komisije zaključili su da ona predstavlja dokaz da je procedura pristupa izradi i odbrani magistarskog rada prof. dr. Sebije Izetbegović bila uredna.

Prema navodima Pravnog tima, kopija uvjerenja dekana Medicinskog fakulteta u svrhe prijave na konkurs kojim se potvrđuje da je prof. Izetbegović položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju, izdata je protivno tada važećim propisima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije