Ratni zločinac Radovan Karadžić se žali na uslove u zatvoru

10
Radiosarajevo.ba
Ratni zločinac Radovan Karadžić se žali na uslove u zatvoru
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadzic se zali na uslove u zatvoru

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina, žalio se porodici da u zatvoru u Velikoj Britaniji, gdje je prebačen ove sedmice, živi u nezdravim uslovima, jer tamo ima azbesta, kao i da su mu uskraćena vjerska prava.

Karadžićeva kćerka Sonja Jovičević potvrdila je za medije u RS-u da je njen otac sada u zatvoru u široj okolini Southamptona, nakon što je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius ranije ovog mjeseca odlučio da će Karadžić ostatak doživotne kazne služiti u Velikoj Britaniji, piše Hina.

Ona nije navela tačan naziv zatvora, ali je ustvrdila da je Karadžić na jug Engleske poslan samo kako bi se članovima porodice otežalo da ga posjećuju.

Kazala je da je s ocem samo kratko razgovarala telefonom i da je "odmah shvatila da će biti problema".

"Uslovi su nedopustivi"

"Što se tiče fizičkog stanja u kojem je dovezen i tamo gdje je smješten, to je nedopustivo. Ako se tome doda činjenica da je smješten u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u svijetu, jasno je u kakvim uvjetima će biti", izjavila je Sonja Jovičević.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno je 2019. godine osudio Karadžića na doživotni zatvor a drugostepeno vijeće tako je povećalo kaznu od 40 godina zatvora koja mu je dosuđena u prvostepenom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine uključujući genocid u Srebrenici te za etničke progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

On je nakon skrivanja koje je potrajalo duže od decenije uhapšen u Srbiji 2008. godine i odmah izručen ICTY-u a u pritvorskoj jedinici tog suda bio je sve do ove sedmice.

Kaznu će služiti u Velikoj Britaniji

Sada je odlukom suca Aguisa prebačen u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne robije.

Agius je odbio prigovore Karadžićevih advokata da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život jer u tamošnjim zatvorima kazne služi veliki broj muslimana pa bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi.

Jovičević sada tvrdi kako je zapravo najveći problem odsječenost njenog oca "od svijeta u ambijentu koji nije njegova civilizacija, jezik i kultura" te kako će on Velikoj Britaniji prakticirati svoju vjeru i pisati stručne i književne radove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije