Majke Srebrenice Dodiku: Hvala što priznajete da je Karadžić osuđeni ratni zločinac

7
Radiosarajevo.ba
Majke Srebrenice Dodiku: Hvala što priznajete da je Karadžić osuđeni ratni zločinac
Foto: Arhiva Radiosarajevo / Majke Srebrenice pisale Dodiku

Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava genocida uputili su danas pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku povodom njegovog obraćanja predsjedniku Međunarodnog rezidulanog mehanizma za krivične sudove u Haagu (Mehanizam) Carmelu Agiusu u vezi sa upućivanjem osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića na izdržavanje kazne zatvora u Veliku Britaniju.

"Prije svega, hvala Vam što ste pismom predsjedniku Međunarodnog rezidulanog mehanizma za krivične sudove u Haagu (Mehanizam) priznali presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Radovan Karadžić je presuđeni ratni zločinac, što i Vi svojim pismom predsjedniku Mehanizma, Carmel Agiusu potvrđujete. Presuđen je za zastrašujuće zločine, uključujući i genocid i prvi je predsjednik "nečega što se zvalo Srpska Republika u BiH", presuđen je, između ostalog, i za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem istrebljenja nesrbskog stanovništva sa teritorija koji je kontrolisala tzv. Srpska Republika u BiH", navodi se u saopćenju.

Nadalje se navodi da izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji za ratnog zločinca Radovana Karadžića je upravo onakvo kakvo je u najmanju ruku i zaslužio.

"Ovo Vaše pismo na Vašu žalost neće promijeniti odluku, ali je pohvalno za buduće odnose da prihvatate presude Mehanizma i da ste spremni da iste implementirate u BiH. Nadamo se da ćete predložiti i Vašim stranačkim kolegama da podrže donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, Holokausta i drugih ratnih zločina, što bi svakako bio put prema boljoj budućnosti u BiH", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije