Dodik protestirao Agiusu, traži da Karadžić ne bude upućen u Veliku Britaniju

8
F.V.
Dodik protestirao Agiusu, traži da Karadžić ne bude upućen u Veliku Britaniju
Print Screen / Radovan Karadžić i Milorad Dodik

Međunarodni sud u Hagu odbio je prigovor odbrane osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića na odluku da ratni lider bosanskih Srba bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH, 1992-95.

Odluku je donio predsjednik sudskog Mehanizma Carmel Agius.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izrazio je "duboku zabrinutost" povodom odluke Agiusa da, kako je naveo, prvi predsjednik RS izdržava kaznu zatvora u Velikoj Biraniji, saznaje Radiosarajevo.ba

"Žalim što niste uzeli u obzir posljednji prigovor koji Vam je uputio advokatski tim gospodina Karadžića i u kojem su sadržani brojni argumetni zbog kojih je trebalo da ovu odluku odmah povučete", napisao je Dodik u dopisu kojeg je portal Radiosarajevo.ba imao na uvidu.

Prema njegovim riječima suština zahtjeva advokata, kako tvrdi, bazirano na prethodnim negativnim iskustvima srpskih osuđenika u britanskim zatvorima, sadržana je u njihovom uvjerenju da će, Karadžićeva sigurnost, prije svega, "biti apsolutno ugrožena ukoliko bude premješten u bilo loji zatvor u Velikoj Britaniji".

"Ja sam potpuno saglasan sa ovim njihovim stavom, odnosno ovakvom procjenom. U skladu sa mandatom koji imam kao predsjedavajući Predsjedištva BiH i srpski član Predsjedništva BiH i s obzirom na to da je gospodin Karadžić državljanin BiH i RS-a, također, tražim da još jednom preispitate ovu odluku", napisao je Dodik.

Dodik je zatraži od Agisusa da "revidira ovu problematičnu odluku", te uzme u obzir "naša sasvim dobronamjerna i pravovremena upozorenja", ukoliko, kako je rekao, želi da očuva kredibilitet navedenog suda.

Zatražio je da Karadžić bude usmjeren na izdržavanje kazne u neku drugu evropsku državu koja mu može garantirati sigurnost.

"Slobodan sam da tvrdim da su i Srbija i BiH, iako nisu članice EU, također takve zemlje i da smo spremni da obezbjedimo puni međunarodni monitoring izdržavanja ove zatvorske kazne", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije