Dodikovo stajanje u zaštitu zločinca Karadžića izazvalo reakcije: Ovo je sramotno

17
Radiosarajevo.ba
Dodikovo stajanje u zaštitu zločinca Karadžića izazvalo reakcije: Ovo je sramotno
FOTO: Arhiv / Dodik/ Karadžić

Skandalozno pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je tražio od predsjednika rezidualnog Mehanizma Carmela Agiusa da preispita svoju odluku kojom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića šalje na izdržavanje kazne zatvora u Veliku Britaniju, tvrdeći da mu je ugrožena sigurnost, izazvala je brojne reakcije.

Ukaljao funkciju koju obavlja

Ugledni novinar i kolumnista Dragan Bursać, koji je upravo proglašen najboljim novinarom Jugoistočne Europe, za Radiosarajevo.ba oštro je komentirao potez Dodika.

"Nema predsjedavajući Predsjedništva šta da pominje, a pogotovo da se petlja u odluke Međunarodnog suda. Dodik je možda naučio da se tako radi u BiH ili bh. entitetu RS, ali ovo je zaista sramotno! Pogotovo što "drži stranu" presuđenom ratnom zločincu. Time je najdublje do sad ukaljao funkciju koju obnaša, ali ionako klimav ugled zemlje. Zamislite da je neki njemački predsjednik nakon Drugog svjetskog rata podržavao zločince na Nirmberškom procesu? Nezamislivo! E pa kod nas je to sad praktično izvedeno", zaključio je Bursać.

Ugledni bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić Dodikov potez je ocijenio skandaloznim.

"Dodik skandalozno koristi kapacitet državničke funkcije u BiH da piše pismo koje je njegov privatni stav. Ovo traži ozbiljnu političku reakciju i pravnu akciju ostala dva člana Predsjedništva BiH. Šta još treba da uradi Dodik kako bi reagovao OHR ili EU?", pita se Mustafić.

Komšić: Trebalo ga je poslati u Sjevernu Koreju

Među onima koji su reagirali je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić:

"Ne želim ulaziti u to hoće li Milorad privatno pisati sudijama suda koji inače već godinama ne priznaje, i javno se stavljati na stranu ratnog zločinca. Čak mi je možda i drago da to radi. Ako ima neko u svijetu da ne zna kakav je, da sazna kroz ovakva pisma", naveo je Komšić, te dodao:

"Međutim, zloupotrijebio je instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a to je nedopustivo, jer ovo nije stav Predsjedništva i države Bosne i Hercegovine. Moj stav je recimo da je Karadžiću Velika Britanija previše ugodna za boravak, i da ga je trebalo poslati u Sjevernu Koreju. Da je to pismo lažno potpisano i predstavljeno će biti svi obaviješteni, a on neka brani krvnike i zločince, i potpisuje se kao Milorad".

"Milorad Dodik, secesionista koji negira genocid nad nacionalističkim hetmanom bosanskih Srba, požalio se rezidualnom mehanizmu MKSJ-a da će preseljenje genocida Karadžića u UK ugroziti njegovu fizičku sigurnost i "osnovna ljudska prava", napisao je na Twitteru Jasmin Mujanović, politolog i analitičar koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije