Ostvarila mu se 'noćna mora': Radovan Karadžić prebačen u zatvor u Engleskoj

10
L.R., F.V.
Ostvarila mu se 'noćna mora': Radovan Karadžić prebačen u zatvor u Engleskoj
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić prebačen je u zatvor u Engleskoj, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Još uvijek nije zvanično poznato gdje se zločinac trenutno nalazi, no doznali smo da je iz Haaga otputovao jučer, te zanimljiv detalj:

"Pored svih zatvora koji su na raspolaganju Mehanizmu, mislim da je ovaj najbrutalniji", kazao je sagovornik portala Radiosarajevo.ba, dobro upućen u Karadžićev put na izdržavanje kazne.

Karadžić će iza rešetaka u Velikoj Britaniji vjerovatno ostati do kraja života - osuđen je, podsjetimo, na doživotni zatvor.

Inače, predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Carmel Agius odbio je 14. maja prigovor Karadžićeve odbrane na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji.

Naime, Karadžić smatra da će mu u Velikoj Britaniji "život biti ugrožen". Njegov argument: U britanskim zatvorima ima mnogo muslimana, koji bi mogli njegovo ubistvo da shvate kao krunu svoje (zatvorske) egzistencije“.

Karadžić, pisali su njemački mediji, "može da se pozove na slučaj Radislava Krstića". On je bio general i desna ruka još jednog ratnog zločina Ratka Mladića u genocidu u Srebrenici. Krstić je uhapšen 1998., a 2004. je pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora za suučesništvo u genocidu i za zločine protiv čovječnosti. Prebačen je na izdržavanje kazne u engleski grad Vejkfild u Zapadnom Jorkširu.

Tamo su u maju 2010. tri islamistička zatvorenika, prema izvještajima britanskih medija - Albanac, Nigerijanac i Britanac koji je prešao na islam, našla način da uđu u njegovu ćeliju i teško su ga povrijedili žiletom pa je samo za dlaku preživio. U sudskom postupku protiv počinioca, koji su u zatvoru već bili doživotno zbog ubistva kada su pokušali da ubiju Krstića, oni su naveli da im je motiv bio njegova uloga u Srebrenici. Krstić je dobio obeštećenje od zatvora u visini od 52.000 funti. Prvo je prebačen u drugi, pa u treći britanski zatvor, a kada mu očigledno ni tamo nisu mogli garantovati bezbjednost prebačen je u zatvor u Poljskoj.

Prema Karadžićevim advokatima, ovaj zločinac je daleko više ozloglašen od Krstića, a u Velikoj Britaniji u međuvremenu ima još više muslimana u zatvoru.

Karadžić (75) je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora. On se u zatvoru nalazi od 21. jula 2008, kada je uhapšen u Srbiji, gdje se krio 12 godina.

Sudije su Karadžića proglasile krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

U ovom trenutku je, pored Ratka Mladića, u Haagu još samo Sreten Lukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije