Tahirović o prebacivanju Karadžića u Englesku: "Pomoglo" mu je Dodikovo pismo

1
Radiosarajevo.ba
Tahirović o prebacivanju Karadžića u Englesku: "Pomoglo" mu je Dodikovo pismo
Foto: EPA-EFE / Murat Tahirović o ratnom zločincu

Predsjednik Udruženja svjedoka i žrtva genocida u Bosni i Hercegovini, Murat Tahirović potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba kako je dobio informaciju da je ratni zločinac Radovan Karadžić jučer prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji.

Piše: F.V.

"Urodilo Dodikovo pismo, kao i svjedočenje ", kazao je Tahirović za portal Radiosarajevo.ba.

Tahirović je podsjetio na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je od predsjednika sudskog Mehanizma Carmela Agiusa tražio da korigira svoju odluku i Karadžića, ipak, prebaci u neki drugi zatvor u Evropi, uz mogućnost da to budu Srbija ili čak Bosna i Hercegovina.

"Pravda je, ipak, zadovoljena u onoj mjeri u kojoj pravo može da zadovolji pravdu", kazao je Tahirović za naš portal.

Karadžić će iza rešetaka u Velikoj Britaniji vjerovatno ostati do kraja života - osuđen je, podsjetimo, na doživotni zatvor.

Inače, predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Carmel Agius odbio je 14. maja prigovor Karadžićeve odbrane na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji.

Karadžić smatra da će mu u Velikoj Britaniji "život biti ugrožen". Njegov argument: U britanskim zatvorima ima mnogo muslimana, koji bi mogli njegovo ubistvo da shvate kao krunu svoje (zatvorske) egzistencije“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije