U FBiH propalo 200.000 doza vakcina AstraZeneca i više od 1.000 Sinovac

3
Radiosarajevo.ba
U FBiH propalo 200.000 doza vakcina AstraZeneca i više od 1.000 Sinovac
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zetra

U Bosnu i Hercegovinu sutra stiže novih 60.000 doza vakcina Moderna, koja su između ostalog donacija države Republike Hrvatske, potvrdio je danas u Mostaru predstavnicima medija dr. Siniša Skočibušić, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Za desetak dana Federaciji BiH bit će isporučeno 40.000 doza, i očekuje se da će nakon svih dozvola, otpočeti njihova distribucija.

S obzirom da će prvi put Modernine vakcine da se nađu na našem tržištu, izrazio je i dodatno uvjerenje kako će ta vijest dodatno motivirati građane da se odluče za vakcinaciju.

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

On je naveo da će to biti prvi put da se Modernine vakcine nađu nađu na našem tržištu i izrazio je uvjerenje o tome kako će to dodatno motivirati građane da se odluče za vakcinaciju.

Za vakcine Pfizer plaćen je transport iz New Yorka za Sarajevo, a to je ujedno i donacija Sjedinjenih Američkih Država, dodao je dr. Skočibušić.

"One, nažalost, još nisu stigle, a to ovisi u cijelosti od donator."

Za sada u Federaciji BiH ima dovoljno vakcina, a jedini način kako se možemo boriti protiv pandemije jeste vakcinacija.

Također, dodao je da je do sada prvom dozom vakcine vakcinsano 25 posto stanovništva, a obje doze je primilo 22 posto  građana.

"Mi težimo zapadnoevropskom načinu procijepljivanja, a to znači 80 posto. Veliki je posao pred nama, ali je i velika odgovornost na svakome od nas”, poručio je dr. Skočibušić.

Do sada je distribuirano preko 800.000 doza vakcina, ali je kazao da krajem ovog mjeseca u skladištima Zavoda istječe rok vakcinama AstraZeneca (200.000) i Sinovac (1.300).

"Očito se sve svelo na to da ćemo morati jedan na jedan uvjeravati ljude da se borimo za naše zdravlje. Poticanje i povećanje cijepnog obuhvata je složen posao, sastoji se od dva dijela, stimulativnog i destimulativnog.

Naravno, da niko ne voli destimulativni dio, ali brojne evropske zemlje i one u okruženju su počele s takvim mjerama i mi u Kriznom štabu razmišljamo između ostalog i tome.

Naravno, da ćemo unaprijed s javnošću pokušati iskomunicirati te odluke" kazao je dr. Skočibušić.

Stručno savjetodavno tijelo donijelo je odluku u Zetri treće doze vakcine, ali to se za sada odnosi samo na imunokompromitirane osobe, kazao je dr. Skočibušić.

"Mi želimo, prije svega, proširiti obuhvat na starije osobe, jer ljudi iznad 50-te godine počinju umirati u bolnicama. Znači, moramo procijepiti veći broj odraslih, starijih osoba i treća doza, zapravo, za sada nije prioritet. Od svih hospitaliziranih u prošloj sedmici potpuno vakcinisanih je 7,5 posto. Dakle, 92 posto pacijenata u bolnicama su necijepljeni ili nepotpuno cijepljeni", dodao je dr. Skočibušić.

Federalni premijer Fadil Novalić, danas je prvi put bio u posjeti Zavodu, kao mjestu odakle kreće proces imunizacije.

"Ova institucija ima visoko iskustvo kada je u pitanju rukovanje sa specifičnim materijalima, osjetljivim robama, ali i svu neophodnu opremu za to.

Uvjerili smo se da je vakcinalni materijal stručno smješten, nadziran i da su osigurani mehanizmi u slučaju nestanka struje, pada i rasta temperature", dodao je, između ostalog, Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije