Objavljeni podaci koliko je vakcinisanih u Kantonu Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni podaci koliko je vakcinisanih u Kantonu Sarajevo
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema Biltenu vakcinacije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, do sada je u potpunosti vakcinisano ukupno 144.353 stanovnika našeg kantona protiv Covid-19, što predstavlja 43,5 posto stanovnika starijih od 18 godina.

Ovo su podaci prikupljeni kroz Informacioni sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na osnovu kojeg je sačinjen i presjek stanja vakcinacije.

Kako je navedeno, od ukupnog broja potpuno vakcinisanih stanovnika, 108.862 su vakcinisana u zdravstvenim ustanovama KS, dok su se ostali imunizirali izvan zdravstvenih ustanova KS.

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Dodikova skupština i udar na državu: U ranim jutarnjim satima NSRS usvojio Nacrt izbornog zakona RS

Od ukupnog broja potpuno vakcinisanih, najmanji broj čine osobe starosne dobi 19-25 godina, svega njih 8.054 ili 5,58 posto stanovništva. Najveći broj vakcinisanih i dalje pripada dobnoj skupini od 36-45 godina, i to njih 27.400 ili 18,98 posto.

Kada na broj potpuno vakcinisanih u KS dodamo 27.049 građana koji čekaju na revakcinaciju, možemo zaključiti da će u Kantonu Sarajevo do kraja oktobra biti potpuno vakcinisano 51,59 posto punoljetnih građana Kantona Sarajevo.

Prema posljednjim podacima iz Zavoda za javno zdravstvo KS, na bolničkom liječenju se nalazi 201 pacijent. Od tog broja pacijenata, njih 23 su upotpunosti vakcinisani, što predstavlja 11,44 hospitaliziranih pacijenata, dok su 88,56 posto hospitaliziranih nevakcinisani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije