I u ovom dijelu BiH počelo davanje treće doze vakcine protiv COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
I u ovom dijelu BiH počelo davanje treće doze vakcine protiv COVID-a
Foto: Arhiv / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Vakcinacija trećom, tzv. buster dozom počela je danas u prostorijama Instituta za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci.

Jela Aćimović, epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo RS, je rekla da je buster doza se daje nakon šest do osam mjeseci nakon druge doze.

"Buster doze se preporučuju za osobe koje imaju slabiji imunitet, to su osobe starije od 65 godina, ali i osobe mlađe koje imaju hronične bolesti", rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da se buster doza preporučuje i onima koji rade u kontaktu sa ljudima, kao što su medicinski radnici, zaposleni u domovima za stara lica, te prosvjetni radnici.

"U narednom periodu će Institut za osobe koje su prve dvije doze primile u Institutu organizirati dane otvorenih vrata za primanje buster doze", kazala je Aćimovićeva.

Kada je riječ o kombinaciji vakcina, za početak će, pišu Nezavisne, ići s preporukom da osobe prime istu vakcinu kao i prve dvije doze.

"Kombinovanje vakcina se preporučuje za osobe sa slabijim imunim sistemom", navela je Aćimovićeva.

Dodala je da građani koji su se vakcinisali van BiH, na primjer u Srbiji, mogu da u RS prime treću buster dozu.

Rekla je još da će sve osobe koje nisu prve dvije doze primile u Institutu već u domovima zdravlja, tamo i primiti i treću dozu.

"Imamo jako veliki broj osoba za ovu buster dozu. Moram napomenuti da se jako mali broj zainteresovanih osoba javlja za primanje prve doze", rekla je Aćimovićeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije