EMA donijela odluku o cijepljenju trećom dozom Pfizera i Moderne

9
Radiosarajevo.ba
EMA donijela odluku o cijepljenju trećom dozom Pfizera i Moderne
Foto: EPA-EFE / Pfizerova vakcina

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak da bi osobe sa slabim imunitetom trebale primiti treću dozu cjepiva Pfizera ili Moderne, a državama prepustila odluku o "booster" dozi za širu populaciju.

Prije no što je EMA objavila smjernice, nekoliko članica Europske unije već je pokrenulo kampanju cijepljenja trećom dozom dijela stanovništva, iako se razlikuju po pitanju grupa kojima se to preporučuje.

Europska unija se tako pridružuje Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Izraelu čija su regulatorna tijela odobrila korištenje treće doze Pfizerova cjepiva, iako kod naučnika ne postoji konsenzus o tome jesu li treće doze potrebne.

Dizdar podijelio uznemirujući video: Pogledajte kako je vojnik RS svjedočio u Hagu

Dizdar podijelio uznemirujući video: Pogledajte kako je vojnik RS svjedočio u Hagu

Izrael je jedini cijelo stanovništvo cijepi trećom dozom.

Vlade su pod pritiskom oživljavanja posrnulih ekonomija, borbe protiv zaraznije delta varijante koronavirusa i izbjegavanja zatvaranja u zimskim mjesecima.

Prošle sedmice Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) upozorio da je procijepljenost u EU-u nedovoljna i da postoji rizik od značajnog rasta zaraženih, hospitaliziranih i umrlih u idućih šest sedmica.

EMA kaže da bi imunokompromitirane osobe trebale primiti treću dozu mRNA cjepiva Pfizera/BioNTecha ili Moderne najmanje 28 dana nakon druge doze.

Također je zaključila da se "booster" doza Pfizera može razmotriti za sve odrasle s normalnim imunitetom oko šest mjeseci nakon druge doze, ističući pritom da je odluka o tome na pojedinim zemljama.

"Na nacionalnoj razini, javnozdravstvena tijela mogu izdati službene preporuke o upotrebi dodatnih doza, uzimajući u obzir nove podatke o učinkovitosti i ograničene podatke o sigurnosti", navodi se u saopćenju EMA-e.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritizirala je bogate zemlje zbog kampanje cijepljenja trećom dozom cjepiva, dok je u siromašnim zemljama malo ljudi cijepljeno protiv COVID-19.

Dopuštanje državama EU-a da odluče o široj upotrebi dodatnih doza u skladu je s ranijim odlukama EMA-e u pandemiji, poput one o ograničenju upotrebe cjepiva zbog mogućih nuspojava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije