COVID-19 / U Americi odobrena treća doza cjepiva za najugroženije skupine

23. 09. 2021. u 07:20:00 Hina

Shares: 0

Agencija Sjedinjenih Država za lijekove (FDA) odobrila je davanje treće doze cjepiva BioNTecha/Pfizera protiv COVID-a, takozvanog "boostera", za starije građane i mlađe koji su ugroženi zbog svog zdravstvenog ili su zbog posla najizloženiji mogućoj zarazi.

FDA je odluku objavio u srijedu navečer, a prošle sedmice je to preporučio stručni savjet agencije.

To znači da se stariji od 65 godina i mlađi koji su smatraju najizloženijima riziku zbog zdravlja ili zanimanja mogu cijepiti još jednom dozom najmanje šest mjeseci nakon što su primili prve dvije doze.

Vršiteljica dužnosti povjerenice agencije FDA, Janet Woodcock je rekla da će 'boosteri' biti dopušteni za skupine poput djelatnika u zdravstvu, nastavnike, radnike u samoposluživanjima i ljude u skloništima za beskućnike i zatvorima.

Odluka je temeljena na znanstvenim dokazima i preporuci stručnog savjeta, rekla je.

"Nastavit ćemo procjenjivati znanstvene spoznaje koje se brzo mijenjaju i obavještavati javnost", najavila je.

Stručni savjet FDA je prošlog petka ocijenio da raspoloživi podaci ne opravdavaju cijepljenje trećom dozom opće populacije iznad 16 godina.

Predsjednik SAD-a Joe Biden već je najavio početak cijepljenja trećom dozom 20. septembra za sve cijepljene prije osam mjeseci.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: SAD cjepivo COVID-19

NEMA KOMENTARA