U Americi odobrena treća doza cjepiva za najugroženije skupine

0
Hina
U Americi odobrena treća doza cjepiva za najugroženije skupine
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Agencija Sjedinjenih Država za lijekove (FDA) odobrila je davanje treće doze cjepiva BioNTecha/Pfizera protiv COVID-a, takozvanog "boostera", za starije građane i mlađe koji su ugroženi zbog svog zdravstvenog ili su zbog posla najizloženiji mogućoj zarazi.

FDA je odluku objavio u srijedu navečer, a prošle sedmice je to preporučio stručni savjet agencije.

To znači da se stariji od 65 godina i mlađi koji su smatraju najizloženijima riziku zbog zdravlja ili zanimanja mogu cijepiti još jednom dozom najmanje šest mjeseci nakon što su primili prve dvije doze.

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Vršiteljica dužnosti povjerenice agencije FDA, Janet Woodcock je rekla da će 'boosteri' biti dopušteni za skupine poput djelatnika u zdravstvu, nastavnike, radnike u samoposluživanjima i ljude u skloništima za beskućnike i zatvorima.

Odluka je temeljena na znanstvenim dokazima i preporuci stručnog savjeta, rekla je.

"Nastavit ćemo procjenjivati znanstvene spoznaje koje se brzo mijenjaju i obavještavati javnost", najavila je.

Stručni savjet FDA je prošlog petka ocijenio da raspoloživi podaci ne opravdavaju cijepljenje trećom dozom opće populacije iznad 16 godina.

Predsjednik SAD-a Joe Biden već je najavio početak cijepljenja trećom dozom 20. septembra za sve cijepljene prije osam mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije