Profesor Azinović: 'Djeluje da je mladi napadač bio radikaliziran. Prijetnja su društvene mreže'

17
Radiosarajevo.ba
Profesor Azinović: 'Djeluje da je mladi napadač bio radikaliziran. Prijetnja su društvene mreže'
Foto: Atlantic intiative / Dr. Vlado Azinović

Prof. dr. Vlado Azinović, profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka i nesumnjivo vodeći ekspert za terorizam u Bosni i Hercegovini i regionu u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentarisao je napad koji se u četvrtak navečer desio u Bosanskoj Krupi.

Sinoćnji napad je povezao sa trendom radikalizacije mladih osoba koji se dešava i u ostatku Europe. 

"Sinoćnji događaj nažalost je tragična potvrda lokalizacija trenda koji je primjetan u zemljama EU od 7. oktobra prošle godine i događaja koji su potom uslijedili u Gazi. U tih godinu dana, broj terorističkih napada u EU se učetvorostručio u odnosu na 2022, a dvije trećine počinitelja tih napada bile su osoba dobi od 13 do18 godina. Najveći broj tih osoba radikaliziran je u nasilni ekstremizam, ubrzano, preko društvenih mreža, prije svih TikTok-a, Instagrama, i enkriptiranih Telegram kanala, tipično na mobilizirajućim narativima koji su objavljvani na medijski platformama takozvane Islamske države", kazao je Azanović.

Prirodne ljepote BiH: Planinarka Aida oduševila pratioce nevjerovatnim pogledima sa Maglića

Prirodne ljepote BiH: Planinarka Aida oduševila pratioce nevjerovatnim pogledima sa Maglića

Profesor je kazao da smatra da poraz ISIL-a ne donosi manju opasnost napada u Europi.

Bilo je naivno vjerovati da je nakon njenog poraza u martu 2019. godine cijela ta priča završena. Naprotiv, takvi mobilizirajući narativi pozivali su pojedince da se u matičnim zemljama angažiraju u nasilje protiv sekularnih društava, na bilo koji način - noževima, bombama, oružjem...

Kinetičku posljedicu takvog narativa vidjeli smo nedavno u Beogradu, kada je napadnuta ambasada Izraela. Ojačan žrtvovničkim narativima, taj je mobilizirajući poziv našao pun odjeka u dijasporama koje žive na Zapadu, pa smo ljetos svjedočili izvedenim i spriječenim napadima čiji su počinitelji bili tinejdžeri sa Zapadnog Balkana, ukljućujući i Bosnu i Hercegovinu.

Sudeći prema sadržaju koji je maloljetni napadač objavljivao na društvenim mrežama, djeluje kao da je i on bio radikaliziran narativima terorističkih organizacija. Problem je što, prema riječima profesora Azinovića, stotine profila objavljuje takve ili slične sadržaje.

Uvid u sadržaje iz naloga koje je održavao mladi napadač iz Bosanske Krupe, čini se da je i on bio mobiliziran i radikaliziran na istovjetnim narativima. Međutim stotine profile koje danas viđamo na društvenim mrežema obiluju takvim, pa i gorim sadržajima. To sigurnosne agencije stavlja pred nevjerovatan izazov - procijeniti da li bi se, kako, kada i gdje, osoba kojaje radikalizirana na takvim narativima mogla angažirati u akt ideološki motiviranog nasilja, poput ovog sinoć u Bosnaskoj Krupi", smatra profesor Vlado Azinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije