Pratite uživo nastavak hitne sjednice Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji: Obraća se Admir Katica

12
L. M.
Pratite uživo nastavak hitne sjednice Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji: Obraća se Admir Katica
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Admir Katica

Skupština Kantona Sarajevo nastavila je danas, 4. aprila, hitnu sjednicu na kojoj će razmatrati informaciju o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija.

Sjednica je u petak, 29. marta, prekinuta nakon zastupničkih pitanja. 

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica odgovorio je zastupniku SDA Mahiru Deviću u vezi ubistva Farisa Pendeka i drugih krivičnih djela koja su se desila u prethodnom periodu, a Dević je pitao Katicu da li smatra da su ta krivična djela nevažna.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

"Želim odgovoriti na ovo pitanje profesionalno i objektivno, ne trgujući emocijama onih koji gledaju ovu sjednicu, a posebno ne želeći da djelujem na emocije onih koji su učestvovali u ovim tragedijama, kao što je porodica Farisa Pendeka i njegovih prijatelja. Da bi se izvršila kvalitetna analiza ovih krivičnih djela potreban je uvid u operativni materijal. Ja mogu dati svoj osvrt na osnovu onog što je opće poznato i sa aspekta onoga čime se bavim cijelog svog života i funkcije koju obavljam.

Dakle, ubistvo Farisa Pendeka koje nas je, moram reći, sve potreslo, i u policiji i sve građane na području KS i BiH, i ljudski i profesionalno nas je potreslo. Naši policijski službenici uvijek ulažu maksimalne napore u svom radu, ali u ovom slučaju je zaista uloženo i više od toga kako bi potpuno rasvijetlilo ovo krivično djelo.

Činjenica je da zaista došlo do ubistva nevinog 19-godišnjaka iz jednog bahatilnog razloga i da se žrtva i počinilac ovog krivičnog djela uopće nisu poznavali, što je nekarakteristično za krivična djela ubistva. Ona su gotovo uvijek relacijska krivična djela i ovih je zaista u kriminološkoj teoriji i praksi, vrlo malo, vrlo malo ovakvih slučajeva. Žalim zbog toga što nisam mogao ispuniti obećanje majkama dječaka koji su bili prisutni kada je ubijen Faris Pendek. Ja sam razgovarao s njima odmah nakon ovog krivičnog djela, jedino što su molile da imena njihove djece ne izađu u javnost jer trpe strašan pritisak na društvenim mrežama, komentarima, porukama, teško se nose sa svim.

MUP KS nije otkrio imena te djece, ali, nažalost, drugi jesu. Tu dolazimo do pitanja informacija koje se komuniciraju u javnosti i naše odgovornosti prema žrtvama i njihovim porodicama. Moramo se zapitati o tome kako možemo zaštiti žrtve i njihove porodice od pritiska javnosti koji u ovakom slučaju uslijedi. Što se tiče ostalih krivičnih djela koja je zastupnik spomenuo, mogu reći da ono što ih karakteriše je to da nisu organizovanog tipa, nisu dio organizovanog kriminala. Može se reći da je pucnjava na Kovačima možda dio nekog kriminalnog miljea", rekao je Katica i podsjetio na hapšenje osoba koje su bacile bombu na kuću načelnika Starog Grada Irfana Čengića.

Okrivio je medije da izvještavaju 'percepcijski' te da se stvara pogrešna slika o stanju sigurnosti u KS.

"Istraga i dalje traje, i traje. Objasnit ću kasnije i ko dijeli te informacije prema našim zakonskim propisima. Dalje će svakako informisati javnost Kantonalno tužilaštvo KS i Uprava policije MUP-a KS. Dakle, rekao sam, nisu organizovanog tipa. Ova ostala sva krivična djela su takvih karakteristika da su to sve izdvojeni incidenti. Nemaju nikakve zajedničke poveznice, niti u pogledu lica niti u pogledu nekih struktura koje dolaze. Dakle, radi se o krivičnim djelima koja dolaze kao dio relacije između pojedinih počinilaca ili žrtava, jedina poveznica je da se dešavaju u jednom vremenskom periodu i na taj način pojačavaju efekat, jedno pojačava drugo krivično djelo, posebno percepcijski mediji izvještavaju o tome i dolazi do toga da se percepcijski stvara slika narušenog osjećaja sigurnosti i stvara se slika da se dešava nešto što se inače ne dešava, a dešava se moram reći, samo u nešto razuđenom vremenskom slijedu. Ovako da se desi u jednom vremenskom slijedu to možda nije karakteristično", kazao je Katica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije