Sigurnosna situacija u KS: Pucnjave i bahata vožnja pretvaraju glavni grad u Divlji zapad

15
I. M.
Sigurnosna situacija u KS: Pucnjave i bahata vožnja pretvaraju glavni grad u Divlji zapad
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Pucnjava na Kovačima

Posljednjih sedmica sve je više crnih vijesti iz Kantona Sarajevo. Samo u ovom trećem mjesecu 2024. zabilježene su tri pucnjave i veliki broj saobraćajnih nesreća u kojima su povrijeđeni ili smrtno stradali pješaci.

Pucnjave u glavnom gradu 

U pitanju nije veća zainteresovanost medija za ovakvim vijestima, već problem koji postaje sve veći u ovom kantonu. Pucnjave u Sarajevu se dešavaju, a najčešće se radi o obračunu kriminalaca u kasnim večernjim satima. Međutim, sada se situacija mijenja, to pokazuje da se obračuni događaju po danu u prometnim ulicama. Kao primjer može poslužiti pucnjava koja se dogodila 8. marta. Na dan kada se slavi Međunrarodni dan žena napadač je upucao djevojku u predjelu potkoljenice. U 16:30 sati na punoj Baščaršiji.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Tog dana u djevojku je pucao Harun Osivčić (rođen 1994. godine u Sarajevu). Ona je prevezena na KCUS radi ukazivanja ljekarske pomoći.

Nekoliko dana kasnije, 15. marta, na Kovačima ponovo je prijavljena pucnjava i ponovo usred dana. Džan Hukelić (1995) je pucao u automobil u kojem se nalazio Emir Kundo. Policiji je pucnjava prijavljena u 12:30 sati. Na svu sreću povrijeđenih nije bilo, a upotrebom vatrenog oružja pričinjena je materijalna šteta na jednom automobilu u kojem se nalazio Kundo.

Pokušaj ubistva u Sarajevu: Policija objavila nove detalje o pucnjavi na Kovačima

Pokušaj ubistva u Sarajevu: Policija objavila nove detalje o pucnjavi na Kovačima

Nakon samo dva dana, 17. marta u ulici Muse Ćazima Ćatića oko 20:20 sati dogodila se pucnjava u kojoj je jedna osoba ranjena.

Tuče i napadi

U gradu nije bilo sigurno ni na dan održavanja utakmice između Željezničara i Sarajeva. Početkom mjeseca, 3. marta, u Sarajevu je odigran vječiti derbi na Grbavici prije kojeg je izbila masovna tuča. Navijačima Sarajeva je zbog toga zabranjen ulazak na stadion Grbavica. Zbog tučnjave i napada na policajce uhapšeno je više osoba, a za dvije je zatražen jednomjesečni pritvor.

Još jedna tučnjava se dogodila 12. marta u sarajevskom naselju Hrasno. U njoj je učestvovalo više osoba, a jedan maloljetnik je teško povrijeđen. Policija je uhapsila dvije osobe, a prema poznatim informacijama, u tuči je učestvovalo i više maloljetnika.

[related][related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-hronika/pucnjava-u-sarajevu-policija-traga-za-napadacem-jedna-osoba-ranjena/537547[/related][/related]

Kasnije, 17. marta u naselju Kovačići u 19:50 sati četiri osobe su napale ženu koja je zadobila povrede. 

Hitna sjednica Skupštine KS

Povodom nekoliko pucnjava i pogoršanja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je hitnu sjednicu Skupštine o sigurnosnoj situaciji koja će biti održana 29. marta. Povodom toga poruku građanima je poslao i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk koji je kazao da je primarno opredjeljenje Vlade je sigurnost građana.

"Nastavit ćemo snažno da se borimo i pronalazimo rješenja koja će obezbijediti da naše ulice budu sigurne za svakog pojedinca. Nećemo dozvoliti da strah ili nesigurnost obuzmu javnost i da neprovjerene informacije budu naš svakodnevni narativ", kazao je tada Nihad Uk.

Poruka premijera Uka građankama i građanima Kantona Sarajevo zbog loše sigurnosne situacije

Poruka premijera Uka građankama i građanima Kantona Sarajevo zbog loše sigurnosne situacije

Saobraćajne nesreće

Hitne sjednice i obraćanja smo slušali i pratili i prošle godine nakon što je Armin Berberović u maju 2023. godine automobilom udario dvije mlade doktorice Azru Spahić i Almu Suljić koje su preminule od povreda. Podsjećamo, Azra je preminula na mjestu nesreće, a Alma nekoliko dana nakon nesreće. 

Kod mjesta nesreće je 8. marta 2024. godine svečano otvorena spomen ploča koja treba biti podjsetnik svim učesnicima u saobraćaju. 

Nekoliko mjeseci nakon tragične nesreće policijske patrole su stajale na svakom čošku i vršili kontrolu saobraćaja, najavljeno je postavljanja kamera na glavnoj saobraćajnici, a MUP KS redovno oduzima vozila vozačima koji imaju hiljade maraka dugovanja zbog neplaćenoh kazni, a također redovno isključuje iz saobraćaja vozače bez vozačkih dozvola. Međutim, bahata vožnja i dalje je veliki problem, a samo u mjesecu martu u medijima je zabilježeno 9 nesreća u kojima su povrijeđeni pješaci.

Policija objavila detalje tragedije u Sarajevu: Poznat identitet vozača tramvaja

Policija objavila detalje tragedije u Sarajevu: Poznat identitet vozača tramvaja

- 6. marta vozač je udario pješaka i pobjegao nakon čega je priveden.

- 7. marta automobil je izletio na trotoar u ulici Maršala Tita u blizini Vječne vatre i udario ženu. Ova nesreća se dogodila u 17:25 sati, vremenskom periodu kada su glavne ulice pune ljudi koji šetaju ili vraćaju se s posla.

- 13. marta stravična nesreća se dogodila u naselju Skenderija. Zbog divlje vožnje u centru grada automobil se zabio u drugi, a tri osobe su povrijeđene. Ulicom su prolazili i pješaci koji su za dlaku izbjegli smrt.

- 16. marta ponovo saobraćajna nesreća, ponovo udarena pješakinja. Nesreća se dogodila oko 21:30 sati u naselju Pofalići.

Sarajevo: Oduzeto vozilo od višestrukog prekršioca u saobraćaju, ima 80.930 KM neplaćenih kazni

Sarajevo: Oduzeto vozilo od višestrukog prekršioca u saobraćaju, ima 80.930 KM neplaćenih kazni

- 19. marta na raskrsnici ulica Zelenih beretki - Ćumurija automobil je udario pješakinju koja je zadobila teške tjelesne povrede.

- 20. marta tramvaj je udario muškarca koji je preminuo na putu u bolnicu, istog dana jedna osoba je udarena u Nedžarićima i hitno prevezena u zdravstvenu ustanovu na ukazivanje ljekarske pomoći. 

- 21. marta pješak je udaren u naselju Švrakino selo.

Nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak, kolaps u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak, kolaps u saobraćaju

- 25. marta se dogodila saobraćajna nesreća u centru Sarajeva kod Pošte u kojoj je udaren pješak.

Hitna sjednica će se održati u petak, 29. marta, a do konkretnih rješenja koja se očekuju na ovoj sjednici, građane možemo samo zamoliti da budu oprezni.

/ Anketa

Osjećate li se sigurno u Sarajevu?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije