Poruka premijera Uka građankama i građanima Kantona Sarajevo zbog loše sigurnosne situacije

15
Radiosarajevo.ba
Poruka premijera Uka građankama i građanima Kantona Sarajevo zbog loše sigurnosne situacije
Foto: Vlada KS / Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk

Povodom aktuelne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, premijer KS Nihad Uk uputio je poruku građankama i građanima KS, u kojoj se kaže:

"Poštovane građanke i građani Kantona Sarajevo, obraćam Vam se u povodu najnovijih nemilih događaja u Kantonu koji direktno utiču na sigurnost svih nas. Primarno opredjeljenje Vlade je sigurnost naših građana. Nastavit ćemo snažno da se borimo i pronalazimo rješenja koja će obezbijediti da naše ulice budu sigurne za svakog pojedinca. Nećemo dozvoliti da strah ili nesigurnost obuzmu javnost i da neprovjerene informacije budu naš svakodnevni narativ", poručio je Uk.

Kazao je da kako su ga izvijestili ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, policija radi sve što je u njenoj moći da otkrije počinitelje nedavnih incidenata koji su uznemirili građane Kantona Sarajevo. Prisustvo policijskih snaga na terenu je pojačano, a naša odlučnost da održimo mir i sigurnost u našem kantonu ostaje neupitna. 

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Uk se također javno zahvalio policajcima koji intenzivno rade na rasvjetljavanju zločina.

"Kao dio sistemskog rješenja problema sigurnosti u Kantonu Sarajevo vidim povezivanje sektora na svim nivoima vlasti. Efikasnom saradnjom i koordinacijom sektora, poput policije, obrazovanja, zdravstva, stvarat ćemo bolji sigurnosni ambijent. Vlada KS u proteklom periodu je kadrovski i materijalno ojačala našu policiju. Najprije upošljavanjem 200 policajaca u prošloj godini, 250 u ovoj, nabavkom kamera za najprometnije raskrsnice, novim statičnim radarima na najfrekventnijim ulicama. Vjerujem da će ove milionske investicije u kadrovske i materijalne potencijale policije, vrlo brzo pokazati efekte sigurnosti na našim ulicama", poručio je Uk.

Zakazana hitna sjednica Skupštine KS na temu sigurnosti

Zakazana hitna sjednica Skupštine KS na temu sigurnosti

Naveo je da sigurnost građana u Kantonu Sarajevo ne treba i ne smije biti predmet političkih sukoba ili razmirica. Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet neovisno o političkom opredjeljenju.

"Samo kroz zajednički angažman svih političkih opcija i institucija svih nivoa vlasti, stvorit ćemo stabilno i sigurno okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati zaštićeno i slobodno. Važno je da prepoznamo da je sigurnost građana iznad svih političkih interesa i da svu energiju u ovom momentu usmjerimo ka njenom unapređenju", istakao je premijer.

Stoga, pozvao je sve da prevaziđu političke razlike i da zajednički rade na rješavanju problema koje očito postoje.

Važni radovi u glavnom gradu BiH: Hoće li Sarajevo dobiti novu prekrasnu oazu?

Važni radovi u glavnom gradu BiH: Hoće li Sarajevo dobiti novu prekrasnu oazu?

"Bezbjednost na ulicama, u institucijama, generalno u društvu, treba biti naš zajednički cilj. O tome ćemo razgovarati na Hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, čiji termin smo danas zakazali. Pozivam građane da ostanu mirni i da nam pomognu u očuvanju reda i sigurnosti. Uvjeren sam da ćemo skupa lakše prevazići ove izazove", poručio je na kraju Uk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije