Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

7
Radiosarajevo.ba
Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Admir Katica

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica obratio se na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevu, na čijem dnevnom redu je jedna tačka - Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo.

Sjednica je počela obraćanjem ministra Admira Katice koji je predstavio rad policije u KS.

"Definisali smo tri osnovna pravca sigurnosne politike u KS. Pitanje ljudskih resursa, kako u kvantitativnom tako i u kvalitativnom smislu, opremanje uprave policije u KS i treći je jačanje infrastrukture. Možemo s ponosom reći da smo ispoštovali i proveli sve navedene principe i na putu smo da promijenimo krvnu sliku policije u KS zapošljavanjem novih stručnih kadrova", rekao je Katica.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Naveo je da su pokrenuli infrastrukturne projekte te na vrijeme identifikovali nedostatak kadra.

"Trenutno se vrši veliki broj javnih nabavki, među kojima je i sedam oklopnih transportera. Tri godine nisu vršena unapređenja ljudi, dolaskom novog komesara taj proces je odleđen. Utvrdili smo da je od ukupnog broja policajaca, 1400, bila jedna trećina s odgovarajućom stručnom spremom. Vratili smo struku u policiju", kazao je Katica.

Napomenuo je da je usvojenim zakonima depolitiziran izbor policijskog komesara koji, prema ovim odrebama zakona, ne smije biti član neke političke stranke niti je ikad bio član.

Osvrnuo se i na utjecaj društvenih mreža na odgoj djece i porast kriminaliteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije