Potvrđeno: SIPA proslijedila Tužilaštvu KS krivičnu prijavu koju je podnio Konaković

12
N. O.
Potvrđeno: SIPA proslijedila Tužilaštvu KS krivičnu prijavu koju je podnio Konaković
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Elmedin Konaković

Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) proslijedila je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevu krivičnu prijavu koju je podnio ministar Elmedin Konaković protiv ministra Nediljka Rimca, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Prošla su skoro dva mjeseca otkako je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković podnio SIPA-i krivičnu prijavu protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca. 

Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, Elmedin Konaković je početkom aprila 2024. prijavu podnio SIPA-i nakon što je ministar Nediljko Rimac ponovo odbio dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Armin Durgut: Kako je izložba 'Mrtvare' stigla u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku

Armin Durgut: Kako je izložba 'Mrtvare' stigla u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku

"U krivičnoj prijavi piše da je ministar Nediljko Rimac namjerno prekršio zakon i zloupotrijebio svoja ovlaštenja", dodao je tada izvor iz MVP-a, koji je upoznat sa detaljima krivične prijave protiv Rimca.

Kako saznaje naš portal, tada je u krivičnoj prijavi ministar Konaković naveo još  da se sumnja da postoji kriminalna hobotnica koja želi opljačkati KCUS i da se u ovoj ustanovi pribojavaju dolaska prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Više o ovoj prijavi možete pročitati na linku OVDJE.

Iz SIPA-e su obavijestili da je navedena prijava proslijeđena Kantonalnom tužilaštvu KS.

Zanimalo nas je šta se dogodilo sa tom prijavom te smo kontaktirali Kantonalno tužilaštvo KS, a oni su nam potvrdili zaprimanje prijave te objasnili kako je ona u fazi provjere navoda. 

"Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo je navedenu prijavu. Predmet je u fazi provjere navoda", potvrdili su iz Kantonalnog tužilaštva KS za portal Radiosarajevo.ba.

Konaković podnio SIPA-i krivičnu prijavu protiv Rimca zbog neimenovanja Ismeta Gavrankapetanovića

Konaković podnio SIPA-i krivičnu prijavu protiv Rimca zbog neimenovanja Ismeta Gavrankapetanovića

Podsjetimo, Federalno ministarstvo zdravstva još ranije je obavijestilo Upravno vijeće KCUS-a da ne daje saglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, zbog 'nepotpune dokumentacije', kao i da on ne ispunjava formalne uslove - fali mu diploma o menadžerskim kvalifikacijama.

U međuvremenu, KCUS je dobio novu v.d. direktoricu, dr. Hajriju Maksić. To je poznato nakon što je u utorak, 28. maja, održan nastavak sjednice privremenog Upravnog odbora KCUS-a, koja je prekinuta u ponedjeljak, 27. maja, s obzirom na to da je tadašnjem v. d. direktoru KCUS-a Alenu Pilavu istekao mandat.

Više o tome čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije