Saznajemo: Dr. Hajrija Maksić stupila na poziciju v.d. direktorice KCUS-a

3
Radiosarajevo.ba
Saznajemo: Dr. Hajrija Maksić stupila na poziciju v.d. direktorice KCUS-a
Foto: Screenshot/ BHRT / Hajrija Maksić

Dr. Hajrija Maksić stupila je na poziciju vršiteljice dužnosti direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), saznaje portal Radiosarajevo.ba od izvora bliskog ovoj ustanovi.

Ona će na tom mjestu zamijeniti v. d. direktora KCUS-a Alena Pilava, kojem je istekao šestomjesečni mandat.

Dr. Hajrija Maksić je, prema saznanjima našeg portala, specijalista pedijatar, subspecijalista neonatolog, s dugogodišnjim radom u struci i brojnim objaljevnim stručnim radovima i učešćem na simpozijumima i kongresima.

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

Rođena je 8. aprila 1961. godine na Tjentištu u Foči. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Sarajevu, a 1985. godine diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 2006. godine odbranila je magistarsku tezu pod naslovom Korelacija prepartalne kortikosteroidne terapije majke i respiratornog distres sindroma nedonešene djece te 2015. godine doktorsku disertaciju pod naslovom Uticaj perinatalne infekcije/inflamacije na razvoj bronhopulmonalne displazije kod prijevremeno rođene djece.

Radnu karijeru započela je u Domu zdravlja Isak Samokovlija u Goraždu kao ljekar opće prakse, nakon čega je u periodu od 1993. do 1997. godine obavljala specijalizaciju na Pedijatrijskoj klinici Sarajevo, a 2010. godine je imenovana za šefa odjeljenja Neonatologija.

Dr. Maksić je 2000. godine izabrana za asistenta iz predmeta Pedijatrija, a već 2007. promovirana je u zvanje viši asistent

Potvrđeno: Dr. Hajrija Maksić nova v. d. direktorica KCUS-a

Potvrđeno: Dr. Hajrija Maksić nova v. d. direktorica KCUS-a

Članica je Ljekarske komore i Udruženja pedijatara. Također, članica je i sekretar Upravnog odbora Udruženja neonatologa i intenzivista Federacije BiH. Od 2024. godine je predsjednik Udruženja pedijatara u BIH.

Kako saznajemo, pored bosanskog, aktivno govori i engleski jezik. Autorica je brojnih stručnih radova, koji su objavljeni i na stranim jezicima.

Što se tiče privatnog života, dr. Hajrija Maksić je udata i ima dva sina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije