Advokatica Galijatović o 'slučaju' KCUS: Potrebno se obračunati sa strukturama koje koče razvoj

3
M. F.
Advokatica Galijatović o 'slučaju' KCUS: Potrebno se obračunati sa strukturama koje koče razvoj
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ismet Gavrankapetanović, Maida Galijatović

U medijima su se pojavile informacije da se ponovo odlaže imenovanje dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora KCUS-a zbog tehničke greške. 

Saga oko imenovanja generalnog direktora traje duže od pet mjeseci, još od novembra prošle godine kada je sa čela ove institucije zvanično smijenjena Sebija Izetbegović. Funkciju v.d. generalnog direktora od tada obavlja Alen Pilav. 

Za portal Radiosarajevo.ba o slučaju imenovanja generalnog direktora KCUS-a govorila je advokatica dr. Ismeta Gavrankapetanovića, Maida Galijatović. 

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

"Informacija koju smo nezvanično saznali iz medija da je komisija vlade BiH došla do saznanja o postojanju navodne tehničke greške zbog koje se konkurs mora ponoviti, međutim ta tehnička greška se odnosi na neusklađenost statuta sa zakonom i neupisivanje osnivača u registarske podatke javne ustanove", rekla je Galijatović.

Ona izražava skepticizam da su ovo istinski razlozi zbog kojih se opstruira imenovanje.

Saznajemo: Ponovo odgođeno imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a

Saznajemo: Ponovo odgođeno imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a

"Po našem shvatanju takva situacija postoji odavno tako da se ne može sad problematizirati situacija koja postoji već trideset godina samo radi toga što se treba problematizirati imenovanje generalnog direktora. Mislim da niti su to razlozi niti argumenti zbog kojih se treba oduzeti pravo izabranom kandidatu da se potvrdi njegovo imenovanje", naglasila je advokatica. 

Podsjetila je na činjenicu da osporavanje imenovanja doktora Ismeta Gavrankapetanovića na čelu KCUS-a traje već pet mjeseci.

"Mislim da je vrlo indikativno kako se već pet mjeseci osporava imenovanje direktora Ismeta Gavrankapetanovića. Mislim da je to vrlo ozbiljan problem aktuelne vlasti koja je obavezna da se obračuna sa svim destruktivnim strukturama i interesnim grupama kojima smeta čovjek koji je poznat po poštenju i raščišćavanju nezakonitosti u radu ustanove kojom rukovodi", navela je Galijatović.

Smatra da su za sve krive snažne interesne skupine, a da najveću cijenu plaćaju uposlenici i korisnici usluga koje pruža KCUS.

Hoće li saga oko imenovanja Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a biti završena danas?

Hoće li saga oko imenovanja Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a biti završena danas?

"Čovjeku koji je najavio razvoj medicine, bavljenje pacijentima i saradnju s drugim medicinskim ustanovama. Drugim riječiima najavio sve ono što je potrebno ovom društvo, te najvećoj i najvažnijoj zdravstvenoj ustanovi u Federaciji. Ne mogu da vjerujem da to nekom smeta i ne odgovara. Međutim, snage koje se suprostavljaju ovome su toliko jake da to sve traje već pet mjeseci. Smatram da je šteta nanesena svima nama a posebno bolesnicima i uposlenicima KC i onima kojima je ozdravljenje našeg društva zvijezda vodilja", objasnila je naša sagovornica. 

Advokatica je na kraju razgovora podcrtala da se potrebno obračunati sa strukturama koje koče razvoj.

"Pošto toliko dugo traje i proizvodi toliko negativnih konotacija, mislim da se to sve treba sada iščistiti do kraja i pronaći ko koči, kome je u interesu da se sve ovo ne provodi. Bez toga, smatram da je besmisleno bilo šta drugo raditi jer se ne može raditi sa strukturama koje ne daju podršku razvoju i napretku. Sve ono što koči razvoj treba pronaći, izdvojiti i s tim se obračunati. Mislim da se jedino tako može riješiti ova saga", zaključila je advokatica Maida Galijatović za portal Radiosarajevo.ba.

Ismet Gavrankapetanović izabran je za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na sjednici Upravnog odbora 28. decembra, ali još uvijek nije potvrđeno njegovo imenovanje.

Od tada je trajala trakavica oko njegovog imenovanja jer ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac nije dao saglasnost za njegovo imenovanje. Ministar je naveo nekoliko razloga zbog kojih odbija dati suglasnost, kako iz formalnih, tako i iz meritornih razloga.

Više detalja o njegovoj odluci možete pročitati na linku OVDJE.

Podsjetimo, na čelu ove institucije je bila Sebija Izetbegović, koja je i zvanično smijenjena u novembru prethodne godine.

Funkciju v.d. generalnog direktora trenutno obavlja Alen Pilav. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije