Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

16
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ismet Gavrankapetanović

Nediljko Rimac, ministar zdravstva Federacije BiH, odbio je dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba

S ovom odlukom ministra, imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, se poništava, s obzirom na to da je propisano da je za imenovanje obavezna saglasnost federalnog ministra zdravstva.

Ministar je naveo nekoliko razloga zbog kojih odbija dati suglasnost, kako iz formalnih, tako i iz meritornih razloga.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ministarstvo je zaprimilo više prijava u kojima se navodi da ''postoji visok stepen sumnje da predloženi kandidat ne ispunjava tražene uvjete'' i to u dijelu koji se odnosi na završen
postdiplomski studij, tražeći od federalnog ministra da provjeri sve navedene činjenice.

Sumnje je izrazio i predsjednika Komisije za imenovanje, koji je inicirao da se ponovo provjeri dokumentacija prof. dr. Gavrankapetanovića i da se od federalnog ministarstva zdravstva traži izjašnjavanje o tome prije imenovanja. UO nije uvažio njegov prijedlog.

Prema propisima, kandidati za generalnog direktora trebaju imati „znanje o zdravstvenom menadžmentu“.

Prof. dr. ismet Gavrankapetanović je kao dokaz o „završenom postdiplomskom studiju iz zdravstvenog menadžmenta“ priložio Uvjerenje o završenom drugom ciklusu studija. Analizom dokumentacije i mišljenja nadležnih institucija, ministarstvo je utvrdilo da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović nema završen postdiplomski studij, kojim se prema ranijem sistemu stjecalo zvanje magistra nauke, već drugi ciklus studija kojim se stječe zvanje
magistra struke.

Osim toga, kandidat je predao uvjerenje koje je „privremenog karaktera do izdavanja diplome''. Obzirom da je diploma izdata krajem 2021. godine priloženo Uvjerenje više nije važeće, čime se prijava kandidata morala odmah odbiti kao nepotpuna.

Još jedan od razloga za odbijanje saglasnosti je i priloženi dokaz o zvanju nastavnika na Stomatološkom fakultetu, umjesto nastavnika na Medicinskom fakultetu, kako je traženo.

Zašto Ismet Gavrankapetanović još uvijek nije preuzeo KCUS?

Zašto Ismet Gavrankapetanović još uvijek nije preuzeo KCUS?

Podsjetimo, Upravni odbor KCUS-a na sjednici krajem prošle godine za novog generalnog direktora imenovao je većinom glasova Ismeta Gavrankapetanovića, a već dan poslije svoju odluku dostavio Rimcu.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović nije mogao preuzeti dužnost bez potrebne saglasnost Nedeljka Rimca, koji je do danas skoro tri mjeseca izbjegavao dati svoj potpis na ovu odluku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije