Zašto Ismet Gavrankapetanović još uvijek nije preuzeo KCUS?

6
L. M.
Zašto Ismet Gavrankapetanović još uvijek nije preuzeo KCUS?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ismet Gavrankapetanović

Ismet Gavrankapetanović izabran je za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na sjednici Upravnog odbora koja je održana 28. decembra 2023., međutim, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac još uvijek nije dao saglasnost za njegovo imenovanje.

Da bi Gavrankapetanović i preuzeo dužnost generalnog direktora KCUS-a od v.d. direktora Alena Pilava, potrebna je saglasnost koju treba dati Rimac u roku od 30 dana.

Kako je nezvanično potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba iz Upravnog odbora KCUS-a, ministar Rimac čeka potvrdu da Gavrankapetanović ima Certifikat o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Gavrankapetanović je ranije za medjie potvrdio da umjesto ovog certifikata ima Diplomu o završenom postdiplomskom studiju Upravljanje kvalitetom u zdravstvu na Ekonomskom Fakultetu u Sarajevu.

Također, potvrđeno nam je da Rimac ima rok do 30. januara, a resorni ministar nije odgovarao na naše pozive.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim se poništava smjena bivšeg Nadzornog odbora KCUS-a te naložio federalnom premijeru Nerminu Nikšiću da sve vrati u prvobitno stanje, odnosno da stari Nadzorni odbor vrati na dužnost. Rješenje suda je doneseno 28. decembra, a premijeru je dat rok od 15 dana da postupi po nalogu suda.

Vlada FBiH imenovala novi privremeni Upravni odbor KCUS-a: Ovo su imena

Vlada FBiH imenovala novi privremeni Upravni odbor KCUS-a: Ovo su imena

"Zabranjuje se Vladi FBiH i PRemijeru Vlade FBiH dalje vršenje nezakonite radnje kojim se ograničavaju prava podnositelja zahtjeva. Nalaže se Vladi FBiH i Premijeru da preduzme neophodne mjere da bis e u odnosu na podnosioca Zahtjeva uspostavilo zakonito stanje, kao prije donošenja Rješenja od 4.10. 2023. godine, u roku od 15 dana. Ukoliko u ostavljenom roku ne bude postupljeno po nalogu, Sud će podnijeti zahtjev za udaljavanje od dužnosti službenog lica, Premijera FBiH, a po potrebi i izreći novčanu kaznu", navedeno je u Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu.

Biografija Ismeta Gavrankapetanovića

Rođen je Sarajevu 1962. godine. U rodnom gradu završio je Prvu gimnaziju kao učenik generacije te Medicinski fakultet 1986. godine. Dvije godine kasnije odbranio je doktorsku tezu. Aktivno govori engleski, francuski i arapski jezik. Gostujući je profesor na uglednim svjetskim univerzitetima i član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, između ostalih i Američke akademije ortopedskih hirurga, Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije.

Tri decenije je proveo na KCUS-u, gdje je u najtežim ratnim danima bio na raspolaganju svojim sugrađanima, ali i borcima na mnogim ratištima u BiH. Odškolovao je novu generaciju vrsnih ortopeda.

Gavrankapetanović je bio šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, direktor Instituta za naučno-istraživački rad i razvoj KCUS-a, 2004. izabran je za vanrednog profesora na Katedri za hirurgiju i ratnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 2007. za šefa Katedre, a 2010. za redovnog profesora.

Od 2018. je ortoped u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", 2020. imenovan je za vršioca dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, godinu poslije i za direktora. Magistrirao je menadžment - smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 2020. godine.

Autor je velikog broja stručnih i naučnih radova objavljenih u naučnim bazama i domaćim i inostranim medicinskim časopisima, udžbenika, monografija, vodiča, predavač i učesnik na velikom broju domaćih i međunarodnih kongresa, simpozija, konferencija. Također, bio je voditelj i učesnik brojnih domaćih i međunarodnih projekata, te mentor magistrantima i doktoranima Medicinskog fakulteta UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije