Ismet Gavrankapetanović za Radiosarajevo.ba: 'KCUS je državni projekat od posebnog značaja za BiH'

3
L. M.
Ismet Gavrankapetanović za Radiosarajevo.ba: 'KCUS je državni projekat od posebnog značaja za BiH'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ismet Gavrankapetanović

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je u četvrtak, 28. decembra, za generalnog direktora imenovao Ismeta Gavrankapetanovića koji je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba govorio o planovima za budućnost na čelu najveće medicinske institucije u Bosni i Hercegovini.

Zahvalio je Upravnom odboru na ukazanom povjerenju, kao i autoritetima koji su njegov izbor podržali.

"Preuzimanje funkcije generalnog direktora doživljavam kao časnu obavezu i prihvatam sa velikom odgovornošću. Primarni zadatak i cilj svih naših nastojanja je rad u službi bolesnika, ali i stvaranje radne klime, koja će nam omogućiti da sve raspoložive potencijale stavimo upravo u službu optimalnog pružanja zdravstvenih usluga", kaže Gavrankapetanović.

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Mogu li potrošači u BiH izbjeći poskupljenje struje?

Govorio je i o planovima za budućnost te o tome šta namjerava uraditi.

"Moj interes je usmjeren prema budućnosti. Klinički centar vidim kao instituciju izvrsnosti, koja może parirati (=stati rame uz rame) ostalim centrima u regionu. Namjeravam osnažiti profesionalne i stručne timove, koji ce omogućiti ostvarenje te vizije. Fokus mog djelovanja bit će usmjeren na nekoliko suštinski važnih procesa", rekao je novi generalni direktor KCUS-a.

Prioritetnim smatra kreiranje motivirajuće radne atmosfere, koja će pobuditi entuzijazam uposlenika.

Bogata karijera: Ko je Ismet Gavrankapetanović - novi direktor KCUS-a?

Bogata karijera: Ko je Ismet Gavrankapetanović - novi direktor KCUS-a?

"Neizmjerno važnim smatram i omogućavanje kontinuiranog stručnog usavršavanja. Uložit ćemo napor da u Kliničkom centru ponovo stvorimo atmosferu koja će biti, ne samo dovoljno dobra da zadrži sjajan kadar kojim raspolažemo, nego i djelovati motivirajuće na naše stučnjake da se vrate u domovinu i pridruže nam se", rekao je za Radiosarajevo.ba.

Ističe da će takva atmosfera biti ujedno i poticaj prijateljima širom svijeta, koji su spremni da pruže pomoć u ponovnom uzdizanju ove ustanove na nivo vrhunskog medicinskog centra.

"Sa aspekta uspotavljanja saradnje sa naučnim institucijama, naglasak će, naravno, biti na snažnoj vezi sa Univerzitetom u Sarajevu, na koji smo primarno oslonjeni, ali ćemo njegovati univerzalnu otvorenost prema drugim naučnim ustanovama u zemlji inostranstvu.

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović novi direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović novi direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Svjestan sam zahtjevanosti i ozbiljnosti ovog zadatka, ali i njegove historijiske vrijednosti. Ovo je državni projekat od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu. Stoga pozivam sve institucije u državi da pokažu da prepoznaju suštinski značaj ovog projekta i svojim aktivnim učešćem i podrškom doprinesu njegovom uspjehu", kazao je Ismet Gavrankapetanović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Ismet Gavrankapetanović
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Ismet Gavrankapetanović

Biografija Ismeta Gavrankapetanovića

Rođen je Sarajevu 1962. godine. U rodnom gradu završio je Prvu gimnaziju kao učenik generacije te Medicinski fakultet 1986. godine. Dvije godine kasnije odbranio je doktorsku tezu. Aktivno govori engleski, francuski i arapski jezik. Gostujući je profesor na uglednim svjetskim univerzitetima i član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, između ostalih i Američke akademije ortopedskih hirurga, Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije.

Tri decenije je proveo na KCUS-u, gdje je u najtežim ratnim danima bio na raspolaganju svojim sugrađanima, ali i borcima na mnogim ratištima u BiH. Odškolovao je novu generaciju vrsnih ortopeda.

Gavrankapetanović je bio šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, direktor Instituta za naučno-istraživački rad i razvoj KCUS-a, 2004. izabran je za vanrednog profesora na Katedri za hirurgiju i ratnu hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 2007. za šefa Katedre, a 2010. za redovnog profesora.

Od 2018. je ortoped u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", 2020. imenovan je za vršioca dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove, godinu poslije i za direktora. Magistrirao je menadžment - smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 2020. godine.

Autor je velikog broja stručnih i naučnih radova objavljenih u naučnim bazama i domaćim i inostranim medicinskim časopisima, udžbenika, monografija, vodiča, predavač i učesnik na velikom broju domaćih i međunarodnih kongresa, simpozija, konferencija. Također, bio je voditelj i učesnik brojnih domaćih i međunarodnih projekata, te mentor magistrantima i doktoranima Medicinskog fakulteta UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije