Pomor ribe u Grudama: Rijeka Tihaljina gotovo presušila

Radiosarajevo.ba
Pomor ribe u Grudama: Rijeka Tihaljina gotovo presušila
Foto: Eko akcija / Ekološka katastrofa

Svake dvije ili tri godine posljednjih 15 godina ponavlja se isti ekocid koji uzrokuju Hrvatske vode u Zmijavcima (Imotska krajina) prema susjednoj BiH, selima Drinovci, Tihaljina i Klobuk.

Naime, izvor rijeke Tihaljine je u Imotskom (Proložac) i normalno radi. Ispod Kamenmosta rijeka Vrljika normalno teče prema istoimenoj rijeci Matici (Drinovci) i rijeci Tihaljini. U Zmijavcima je ista rijeka pregrađena branama, a voda usmjerena u polja te ne ide svojim prirodnim tokom u Drinovce i Tihaljinu.

Obveza Hrvatskih voda prema europskim zakonima je isporučiti 70 posto vode s izvora te rijeke u susjednu državu radi održavanja biološkog minimuma. Svi problemi rijeke Tihaljine i naroda u trima selima, Drinovci, Tihaljina i Klobuk, nalaze se na spomenutoj brani u Zmijavcima koji već četvrti put potpuno zatvaraju branu kojom su pregradili vodotok rijeke Tihaljine, a vodu okrenuli u polja.

Time se stvaraju milionske štete svake tri ili četiri godine narodu od granice Republike Hrvatske, a zaštiti prirode Hercegovine nesagledive štete u milijardama. Ovakav ekocid i udar na prirodu nizvodno od Imotskog najviše pogađa općine Grude i Ljubuški.

Naime, zatvaranje prirodnog toka rijeke Tihaljine branom u toku izaziva ogromno nezadovoljstvo stanovništva u Hercegovini, uz uništavanje biljnog i životinjskog svijeta.

Upravo se i prve posljedice vide u Grudama gdje je nastao pomor ribe, na šta su ukazali iz udruženja Eko Akcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije