Sušica / Mještani uvjereni: Pomor ribe zbog otpadnih voda iz deponije Uborak

02. 12. 2019. u 08:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Mrtve ribe je prizor koji je zatekao ribare proteklog vikenda u sjevernom dijelu Mostara.

Mještani su uvjereni da je uzrok pomora ribe otpadne vode koje se izlijevaju iz deponije Uborak.

"Iscjedak koji se pravi na Uborku, koji je čisti otrov ne samo za životinje, nego i za čovjeka puštaju ga preko cijevi u rijeku Sušicu, u taj kanal koji je napravljen naknadno, 1 km dužine i prolazi ispod samog Uborka i vjerovatno kad su kiše puste taj iscjedak vani", rekao je Fuad Hujdur, mještanin Vrapčića. 

"Slika govori više od hiljadu riječi, to je katastrofa na koju smo mi upozoravali već godinama, a intenzivno zadnjih 6 mjeseci", dodao je Omer Hujdur iz Inicijative Jer nas se tiče.

Veća količina mrtve ribe bila je razlog da ribari odmah alarmiraraju sve nadležne službe. Za razliku od mještana koji žive u blizini deponije Uborak, oni o uzroku uginuća ne žele govoriti.

Pomor ribe kod Mostara - undefinedFoto: Bljesak.info : Pomor ribe kod Mostara
"Ne mogu ništa govoriti u vezi toga dok se ne završi istraga u vezi neželjenog događaja koji se desio", kratko je kazao Safet Čano iz Udruženja ribara Neretva 1993 

Federalna uprava za inspekcijske poslove uputila je federalnog vodnog inspektora na teren kako bi se utvrdilo činjenično stanje i obavile potrebne službene radnje. Uzeti su uzorci vode i uginule ribe, koji su predani na laboratorijsko ispitivanje kako bi se utvrdili uzroci uginuća.

"Oni su već nekoliko puta uzorke zloupotrijebili, zato smo mi sami uzeli uzorke i izvršit ćemo analizu. Čekamo prvo njihove, pa ćemo mi objaviti svoje rezultate", dodao je Omer Hujdur.

Sušica je potok koji protiče kroz naselje Vrapčići, neposredno pored Uborka, čije poslovanje zadnjih godina predstavlja ozbiljan problem za život i zdravlje građana u sjevernim mostarskim predgrađima. Okolišna dozvola deponiji ističe 3. decembra, a u koliko već narednog dana deponija ne bude zatvorena, mještani bjelopoljske kotline prijete fizičkim sprečavanjem daljnjeg dovoza smeća, prenosi Bljesak.info


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA