Mostarci ponovo izašli na proteste zbog deponije Uborak

Anadolija
Mostarci ponovo izašli na proteste zbog deponije Uborak
Foto: AA / Protesti na deponiji Uborak

Građani Mostara okupili su se na mirnom protestu ispred regionalnog odlagališta otpada na Uborku, kako bi ponovno skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem tog deponija s trenutne lokacije.

Hoće li ikada biti riješen problem deponije Uborak u Mostaru?

Mirno okupljanje održano je u organizaciji inicijative "Jer nas se tiče", a kako je naglašeno na novi protest danas odlučili su se nakon što Parlament FBiH na protekloj sjednici nije usvojio zaključak kojim bi se obavezala Vlada FBiH na realizaciju svih zakonom predviđenih aktivnosti za uspostavu novog deponija u Mostaru i plan sanacije za Uborak, starog i novog deponija. 

Mostar: Otrovni piralen i deponija Uborak

Za spomenuti zaključak, kako naglašavaju, glasao je 41 zastupnik, 40 je bilo suzdržanih i 3 protiv, tako da je zaključak odbijen, odnosno nije ušao u parlamentarnu proceduru. 

"Time su HDZ i SDA još jednom pokazali da su njihove koalicione veze čvrste i da podržavaju jedni druge, a ne rade za narode za koje kažu da predstavljaju", poručili su građani Mostara okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče“. 

Nijaz Hodžić iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče” je rekao da je razlog okupljanja i to što se ne poštuje dogovor koji je postignut za deblokadu deponije proteklog mjeseca, a ipak se komunalni otpad protekla dva dana odvozio mimo procedure deponiranja na Uborku. 

"Ovo se neće i ne može nastaviti na ovaj način kako su dosad radili. Mi ćemo blokirati opet, ako treba, sto dana. Ovo je nelegalna deponija. Nova u koju oni sada istresaju smeće nema nikakve papire. Mogu se oni vaditi da će dobiti okolišnu dozvolu, i apeliramo na ministricu okoliša FBIH da ne izda nikakvu dozvolu jer džaba im je dozvola, mi ćemo blokirati i neće se ovdje istresati otpad“, kazao je Hodžić. 

Ako u najskorije vrijeme ne bude formirana komisija koja će iznaći novu lokaciju, kako poručuje, nove blokade će biti neminovne, te upozorio ako nadležni ne budu radili svoj posao da Mostaru prijeti ekološka katastrofa. 

Član inicijative "Jer nas se tiče“ Omer Hujdur ističe kako su se obraćali svim institucijama, od Federalne ministrice, kantonalnih ministarstava do gradonačelnika Mostar Ljube Bešlića. 

"Svi nas osporavaju. Imamo spore reakcije na naše zahtjeve i želimo to ubrzati i pokazati da smo svi tu na okupu i da stojimo iza onoga što smo tražili u prvom dijelu. Tražimo da se ukine deponija dok ne dobije produženje nove dozvole u devetom mjesecu", kaže Hujdur. 

Ističe da nisu ispoštovani i da sortirnica ne može primiti otpad grada, te da se ilegalno deponirao iako je naređenje kantonalnog inspektora da sve mora proći kroz sortirnice. 

"To smo potpisali s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, ali je on poništio taj dogovor", pojasnio je Hujdur. 

Nakon višednevnih protesta, ponovo će se odlagati otpad na deponiji Uborak

Podsjetimo, mještani okolnih naselja 10.  juna blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina deponirano na Uborku, te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije